‘În ultimele luni, leul a evoluat în corelaţie cu monedele din regiune, atât în termeni de volume de tranzacţionare, cât şi de apreciere. Trendul recent arată o oarecare decorelare de regiune. Cred că presiunea uşoară pentru depreciere va continua în perioda următoare. Deocamdată, beneficiem de atitudinea pro risc din pieţele europene şi cea de expectativă din cele americane şi asiatice. Relativa acalmie de pe pieţe indică, deocamdată, o anumită apatie investiţională. Dar, istoric, septembrie este luna cea mai defavorabilă pieţelor, regulă care se încăpăţânează să se confirme an după an’, a spus Mitroi.
Potrivit acestuia, pieţele financiare nu apreciază reducerea de TVA recentă şi sunt în continuare sceptice cu privire la tracţiunea de creştere economică doar parţial şi conjuncturală oferită doar de exporturi.
‘Din nefericire, cea mai mare parte a acestora se îndreaptă spre Uniunea Europeană, fără beneficii de TVA pentru noi. Singura soluţie (şi cea mai dificilă) pentru noi este să reducem partea economiei de stat în favoarea celei private. Aşa, avem imediat joburi şi creştere economică. Altfel, vom folosi orice motiv să amânăm reformele structurale ale economiei de stat. Acest balast ineficient consumă energie economică şi venituri, care ar fi putut echilibra deficitul de fonduri din sistemul sanitar şi educaţional. În plus, economia de stat nu mai face nici investiţiile cu efect multiplicator minimal. Din păcate, managementul de deficit asigură sustenabilitatea finanţelor publice, dar nu şi eficienţa acestora’, a precizat Mitroi.