Miza miliardelelor aruncate de chinezii de la Rompetrol în Rusia: Putin are nevoie de banii care nu mai vin din Vest, China de energie

Un articol publicat recent de Financial Times, după megatranzacţia prin care grupul chinez CEFC a cumpărat 14% din Rosneft-ul controlat de Kremlin, arată că tranzacţia este de fapt imaginea unei noi realităţi în relaţia dintre cele două ţări. Expansiunea economică chinezească a găsit un teren fertil în Rusia, iar Putin pare a accepta schimbul: lovit de sancţiunile occidentale, primeşte miliardele din China pentru că nu le mai poate lua din altă parte. Iar Beijingul pare mulţumit să plătească preţul şi să arunce cu bani pentru a pune mâna pe activele energetice ale celei mai mari ţări din lume.
Economica.net - mie, 27 sept. 2017, 08:19
Miza miliardelelor aruncate de chinezii de la Rompetrol în Rusia: Putin are nevoie de banii care nu mai vin din Vest, China de energie

Investițiile din Beijing în sectorul petrolului și gazelor oferă surse alternative de lichidități pentru Moscova, scrie Financial Times, în articolul pe care îl puteţi citi mai jos.

De fiecare dată când o delegație a guvernului chinez a vizitat Moscova în ultimii ani, nu a dus lipsă de promisiuni de investiții importante, însă adesea nu s-au concretizat în înțelegeri concrete. Astfel, cele 9,1 miliarde USD plătite de CEFC China Energy în această lună pentru participația de 14,16 procente în cadrul companiei producătoare de petrol Rosneft din Rusia au reprezentat o surpriză binevenită pentru cei care au ținut neapărat ca China să devină un investitor important în Rusia.

Fiind una din cele mai mari investiții ale Chinei în Rusia și a doua achiziție, ca mărime, în sectorul petrolului și gazelor de către o companie din China, afacerea consolidează legăturile între doi dintre cei mai mari producători și consumatori de energie la nivel mondial, într-un moment în care relațiile dintre Moscova și vest devin din ce în ce mai încordate.

Acestea indică, de asemenea, faptul că relațiile de afaceri dintre China și Rusia se consolidează. „Credem că vom vedea o cooperare intensificată în domeniul energiei prin intermediul unor parteneriate corporative între ambele țări”, a declarat Alejandro Demichelis, director al băncii de investiții în sectorul afacerilor mici, Hannam & Partners din Londra. „Parteneriatele corporative cu China constituie una din puținele alternative care sunt încă deschise pentru operatorii din Rusia privind finanțarea ambițiilor lor de expansiune.”

„Faptul că prima mare înțelegere încheiată de o societate chineză  este cu Rosneft — probabil societatea din Rusia care este cea mai apropiată de dl Putin — arată seriozitatea cu care este susținut parteneriatul”, spune bancherul londonez.

CEFC va achiziționa participația de la un consorțiu controlat de societatea minieră Glencore și de Autoritatea de Investiții din Qatar, restructurând o tranzacție complexă și netransparentă de anul trecut, care a evidențiat dificultățile pentru grupurile occidentale care investesc în societățile din Rusia care fac obiectul unor sancțiuni.

Înțelegerea va oferi CEFC accesul la câmpurile petrolifere din estul Rusiei, în apropierea frontierei cu China și este prima dată când o societate chineză a preluat o participație în una din cele mai importante societăți controlate de Kremlin.

Directorul general al Rosneft, Igor Sechin, a afirmat că este „încântat că o corporație integrală din China” a achiziționat participația. Președintele CEFC, Ye Jianming a declarat că înțelegerea „va insufla o nouă energie” în relația bilaterală.

„Această înțelegere și relația mai extinsă se justifică pentru ambele părți,” a declarat o persoană implicată în tranzacție. „Rusia dorește lichidități, iar China dorește active bune.”

Resursele naturale ale Rusiei oferă oportunități de aprovizionare pe termen lung pentru China chiar la granița sa de nord, în timp ce banii din China îi oferă Moscovei o alternativă la investitorii din SUA și din Europa. Nevoia sporită a Rusiei de liciditităţi, pe măsură ce sancțiunile occidentale au devenit din ce în ce mai constrângătoare, face de asemenea, ca aceasta să fie o piață de cumpărători pentru societățile din China.

În luna mai, un consorțiu din China condus de Fosun a convenit să achiziționeze până la 15 procente din Polyus, cel mai mare producător de aur din Rusia, apoi în iunie, Grupul Beijing Gas a achiziționat 20 de procente din Rosneft’s Verkhnechonskneftegaz — unul din cele mai mari câmpuri de petrol și gaze din estul Siberiei — în schimbul sumei de 1,1 miliarde USD.

De asemenea, CEFC este angajată în discuții în vederea achiziționării unei participații la o hidrocentrală rusă și la compania producătoare de aluminiu EN+.

„Pe vremuri era destul de greu să se încheie afaceri cu Rusia. Pentru că este o țară bogată în resurse, nu va face nicio abatere de la regulă,” declară Lin Boqiang, expert în domeniul energiei electrice la Universitatea Xiamen.

„Însă în prezent, este mult mai ușor. Din cauza condițiilor de pe piață, au mai multă nevoie să încheie afaceri cu alte țări și acest lucru a devenit mult mai ușor”, iar „aceasta este o mare oportunitate”. 

Rusia a văzut multă vreme China ca sursă de investiții externe și și-a intensificat eforturile de când sancțiunile din UE și cele din SUA au întrerupt brusc finanțarea pentru unele din cele mai mari bănci și societăți din țară.

„Investitorii au început să își îndrepte atenția mai mult spre Rusia întrucât activele sunt foarte ieftine și există impulsul politic, totuși, sunt foarte precauți,” declară Alexander Gabuev, președintele Rusiei la programul din Asia-Pacific de la Centrul Carnegie din Moscova.

„Acordul recent al CEFC încheiat cu Rosneft este considerat în China mai mult ca o înțelegere politică decât ca una de afaceri,” adaugă Gabuev. „Însemnătatea înțelegerii și promptitudinea lui Igor Sechin de a ceda controlul asupra unei participații însemnate în cadrul Rosneft i-a făcut pe cei din industria petrolieră din China să fie sceptici”, mai spune Gabuev.

De asemenea, creditorii chinezi au intervenit pentru a oferi finanțare pentru Yamal LNG, un important proiect arctic de gaze naturale, după ce finanțarea proiectului a fost afectată de sancțiuni, iar anul trecut Banca Chinei a fost de acord să împrumute cu două miliarde de euro companiei Gazprom care se află sub controlul Kremlinului, care construiește conducta Stației de alimentare din Siberia, ce va exporta în China gaz în valoare de 400 miliarde USD până în anul 2050.

În iulie, în timpul vizitei de stat a Președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, Banca de Dezvoltare a Chinei a fost de acord să finanţeze cu 11 miliarde USD către două grupuri de investiții din Rusia, în timp ce în ultimele patru luni Fondul de Investiții comun Rusia-Cina a anunțat planuri de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii, turism și sănătate. „Credibilitatea, bonitatea Rusiei nu sunt încă la un nivel ridicat, însă este adevărat, sunt mai deschiși și și-au schimbat atitudinea,” declară un membru al conducerii superioare din sectorul petrolier al Chinei. „China poate obține petrol sau gaz prin conduct, resursele constând dintr-o cantitate cunoscută. Este o miză mai bună decât să se aloce aceeași sumă de bani în Africa sau Venezuela”.

Conglomeratul chinez CEFC a primit, recent, acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de la Bucureşti şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International (grupul Rompetrol), deţinut de kazahii de la KazMunaiGas. Tranzacţia, convenită deja în primăvară, s-ar putea finaliza în această toamnă.

Deţinut integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, rompetzBulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Sursa foto: http://russia-now.com

Te-ar mai putea interesa și
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece mai mult timp aşa cum ne place, vin către voi cu o opţiune demnă de......
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...