La final de 2022, cu inflație de 15% și amenințarea unei perioade economice nefavorabile, consumatorul român se întoarce la preț ca prim criteriu în luarea unei decizii de cumpărare. Mulți se reorientează către produsele mai ieftine și mărci private, iar promoțiile devin din ce în ce mai atractive. „În al treilea rând, românii preferă produse locale”, spune Marek Dolezal, COO PENNY România, retailerul german care și-a propus în 2020 ca 60% dintre produsele pe care le comercializează să fie fabricate local- ingredientul principal să fie din România, iar procesarea și ambalarea să se facă tot la nivel local.
Acum, 50% dintre produsele de pe raftul magazinelor Penny respectă acest criteriu și sunt comercializate sub umbrela 3RO.
“S-au făcut deja primii pași: 100% din carnea proaspătă (vită, pui și porc) vândută în magazinele PENNY este deja TripluRO (3RO). Ne dorim să avem pe rafturile magazinelor noastre cât mai multe produse locale, în concordanță cu așteptările clienților noștri, dar în același timp să susținem economia românească. Legat de pilonul sustenabilității, vedem și beneficii prin scurtarea lanțului valoric dintre producător și consumator.”, a mai declarat Marek Dolezal.
Retailerul lucrează cu aproximativ 400 de furnizori locali, reprezentând 85% din total, dar are nevoie de mai mult, dar nu la orice preț.
„Clienții noștri își doresc produse românești cu condiția să fie competitive. (…) Penny are deja 60-65% dintre produsele de pe raft produse realizate, ambalate în România. Problema vine de a avea în România întreg procesul de fabricație”, a declarat și Daniel Gross, CEO Penny România care a lansat invitația de a participa la inițiativa TripluRO (3Ro) tuturor stakeholderilor din România, inclusiv retailerilor concurenți.
Ce este deficitar în România
Împreună cu Academia de Studii Economice, compania a identificat 100 zone ale economiei în care antreprenorii locali ar putea investi fără a avea problema desfacerii, luând în considerare nevoia retailerilor.
„Există zone diferite cu probleme diferite. Spre exemplu, la salamul de Sibiu, nu există salam de Sibiu cu carne din România sau cel puțin nu l-am găsit eu”, a mai spus CEO-ul Penny.
Lipsa de produse locale apare însă în multe alte zone.
Spre exemplu, potrivit ghidului „100 de idei de business pentru România” în care retailerul detaliază pentru producătorii români care îi sunt nevoile, Penny are nevoie anual de 900.000 de kg de fasole și 600.000 de kg de broccoli, doar că cei peste 50.000 de companii locale care se ocupă de cultivarea legumelor nu reușesc să asigure acest necesar.
Totodată, Penny ar cumpăra de la producătorii locali 1,2 milioane de kilograme de nectarine, 350.000 de kg de gutui,2,5 milioane kg de struguri, dar cele 2.000 de producători locali nu au suficient. La fel, este nevoie de 1,5 milioane de kilograme de piersici, 250.000 de kg de caise și 2,3 milioane kg de pere.
Ar mai fi nevoie, anunță compania, de 150.000 de kg de migdale, dar și de legume precum 1 milion de kg de ridichi, 900.000 de kg de păstârnac sau 1,6 milioane de kg de țelină sau 9 milioane de tone de tomate.
La toate acestea se adaugă diverse ambalaje sau produsele cosmetice.
„Consumatorul modern este atent la raportul calitate-preț, dar își dorește să păstreze în coșul său de cumpărături produse sănătoase, cât mai proaspete și cu origini românești. Credem că dezvoltarea economiei prin creșterea sortimentului de produse românești se poate face prin inițiative inteligente, care favorizează atât interesele consumatorilor, cât și pe cele ale producătorilor locali”, a mai spus Daniel Gross.
PENNY este conceptul grupului german REWE, cu primul magazin deschis pe piața locală în anul 2005. Întreaga rețea este deservită de patru centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos, Turda, Bacău și Filiași. În prezent, rețeaua PENNY în România este alcătuită din 315 magazine la nivel național și are 6.000 de angajați.