MJ: Modificarea destinaţiei sumelor din taxele judiciare de timbru a fost introdusă în 2012

Ministerul Justiţiei susţine că modificarea destinaţiei sumelor provenite din taxele judiciare de timbru, astfel încât un procent de 30% să revină bugetului de stat, a fost introdusă printr-o lege votată în mai 2012 şi nu printr-o ordonanţă de urgenţă din 2013, aşa cum eronat a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Economica.net - joi, 11 iul. 2013, 14:40
MJ: Modificarea destinaţiei sumelor din taxele judiciare de timbru a fost introdusă în 2012

MJ a transmis joi un comunicat de presă în care aduce clarificări în legătură cu o declaraţie a lui Emil Boc, care a afirmat că Guvernul Ponta ”a naţionalizat” sume importante de bani din taxa de timbru judiciar.

„Guvernul Ponta a dat un tun administraţiilor locale, naţionalizând nişte sume de bani din taxele de timbru judiciar. În urma unei ordonanţe de guvern, Guvernul Ponta dă bugetului municipiului Cluj-Napoca pe 2014 un tun de un milion de euro şi un tun de 1,3 milioane de lei pentru ultimele şase luni ale anului 2013. Este vorba despre OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, care stabileşte că de la 1 iulie 30% din ce se încasează din taxe judiciare la primării merge la bugetul de stat, iar 70% rămâne la bugetul local. Până acum, 100% din aceste taxe rămânea la bugetul local”, a spus, miercuri, într-o conferinţă de presă, Emil Boc.

MJ arată că modificarea destinaţiei sumelor provenite din taxele judiciare de timbru astfel încât un procent de 30% să revină bugetului de stat a fost introdusă în Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, adoptată de Parlamentul României în data de 8 mai 2012, şi nu prin OUG nr. 80/2013 aşa cum ”în mod eronat” a susţinut Emil Boc.

„În aceste condiţii, modificarea parţială a destinaţiei sumelor provenite din taxele judiciare de timbru între bugetul statului (30%) şi bugetele unităţilor administrativ teritoriale (70%) a fost introdusă în lege încă din anul 2012, intrând în vigoare în anul 2013, conform prevederilor Legii nr.76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, şi nu de la 1 iulie prin adoptarea OUG 80/2013, aşa cum în mod eronat a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca”, punctează MJ.

Ministerul Justiţiei precizează că, potrivit impactului financiar realizat în cadrul procesului de elaborare a actului normativ amintit, diferenţa procentuală ce va fi modificată de bugetele locale prin diminuarea procentului care va rămâne la dispoziţia acestora de la 30% la 45% va fi mai mare, în venituri absolute, ca efect direct al majorării cuantumului taxelor judiciare de timbru.

Prin urmare, adoptarea OUG nr. 80/2013 nu va avea ca efect diminuarea sumelor ce sunt încasate din taxele judiciare de timbru de către bugetele locale.

„Adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru a fost determinată de evoluţia înregistrată în plan legislativ din ultima perioadă (în special transformările care au avut loc prin adoptarea noului Cod civil şi a noului Cod de procedură civilă), şi vizează actualizarea şi modernizarea sistemului de taxare, precum şi sistematizarea legislaţiei în materia taxelor de timbru. Sumele care revin bugetului de stat din taxele judiciare de timbre sunt destinate să fie folosite la finanţarea sistemului judiciar în vederea implementării noilor Coduri”, arată Ministerul Justiţiei.

Actul normativ referitor la nivelul taxelor judiciare de timbru conţine prevederi exprese menite să asigure liberul acces la justiţie, precum: cererea de reexaminare împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru este scutită de la plata taxei judiciare de timbru; s-a prevăzut în mod expres restituirea, în parte, a taxei judiciare de timbru în cazul în care participantul la proces care a fost recuzat se abţine sau dacă cererea de recuzare ori de strămutare a fost admisă; când o acţiune are mai multe capete de cerere, cu finalitate diferită, dacă la momentul înregistrării cererii au fost timbrate doar o parte din capetele de cerere, acţiunea va fi anulată în parte, numai pentru acele capete de cerere pentru care nu a fost achitată taxa judiciară de timbru.

De asemenea, OUG nr. 80/2013 mai prevede că, pentru cererile de întoarcere a executării silite, a fost prevăzută taxarea fixă având în vedere, pe de o parte divergentele existente în practica judiciară, iar pe de altă parte, inechitatea stabilirii unei taxe la valoare pentru această categorie de cereri; De asemenea, ordonanţa a stabilit un sistem mai clar de determinare a cuantumului taxei judiciare de timbru.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...