„Decizia a fost luată în urma primirii de către partea română a avizului Grupului consultativ de experţi pentru evaluarea listei naţionale de propuneri pentru ocuparea funcţiei de judecător la CEDO cu privire la candidaţii propuşi de România. Astfel, Grupul consultativ a apreciat că doi candidaţi (Iulia Antonella Motoc şi Florin Streteanu) îndeplinesc condiţiile impuse de art. 21 alin. 1 din Convenţie, în timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada Guţan) nu îndeplineşte aceste condiţii”, explică MJ, într-un comunicat remis vineri MEDIAFAX.
Articolul 21 din Convenţia CEDO prevede, la alineatul 1, că „judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă consideraţie morală şi să întrunească condiţiile cerute pentru exercitarea unei înalte funcţiuni judiciare sau să fie jurişti având o competenţă recunoscută”.
Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că motivul propunerii de înlocuire a Biancăi Guţan este legat de lipsa unei experienţe vaste în organizaţii internaţionale de apărarea drepturilor omului.
În 26 iunie, Comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat negativ candidatura Iuliei Motoc pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Ceilalţi candidaţi, respectiv Bianca Guţan şi Florin Streteanu, ca şi canidatul de rezervă, Tudor Panţâru, au primit aviz pozitiv.
Judecătorul român la CEDO va fi ales de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dintre cei trei candidaţi propuşi de Guvernul României.
La 16 decembrie 2013 va înceta mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bîrsan.
Iulia Antoanella Motoc este judecător la Curtea Constituţională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL şi a grupului independenţilor. Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Bucureşti, iar, pentru puţin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti. Este doctor în etică (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internaţional public (Universitatea „Paul Cezanne” Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucureşti, din 2002.
Bianca Guţan este doctor în drept şi lucrează ca profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Florin Streteanu deţine, de asemenea, titlul de doctor în drept, iar în prezent este decan al Facultăţii de Drept din Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.
Tudor Panţîru este judecător al Curţii Constituţionale din Republica Moldova şi fost deputat PSD în Parlamentul României. Acesta a mai fost judecător internaţional CEDO, între 1996 şi 2001, conform CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.