În urma apelului nominal, doar 226 de parlamentari au fost la şedinţă, fiind necesară prezenţa a 233 de deputaţi şi senatori.
„Nu am putut proceda la supunerea la vot a ordinii de zi a sesiunii extraordinare”, a spus Ciolacu.
Preşedintele PSD a susţinut luni că PNL a avut o strategie pentru a nu se face cvorum la şedinţa în care urma să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură, iar dacă s-ar fi dat un vot, PSD ar fi strâns 250 de opţiuni „pentru” moţiune.
Întrebat, la Palatul Parlamentului, ce s-a întâmplat cu cele 250 de voturi pe care spunea săptămâna trecută că le va aduna la moţiunea de cenzură, Ciolacu a spus: „Astăzi nu au fost. După cum aţi văzut, a fost o strategie de a nu se face cvorum, nu de a se da un vot pe moţiune. A fost o strategie a PNL, e evident. Eu v-am spus că. dacă se va da vot pe moţiune. vom avea 250 de voturi. Astăzi nu s-a dat un vot pe moţiune”.
Ciolacu a menţionat că PSD nu are cele 233 de voturi necesare adoptării moţiunii de cenzură şi a încercat să creeze o majoritate.
„Nu s-a făcut cvorumul, nu s-a votat moţiunea de cenzură”, a afirmat el.
Liderul PSD a mai spus că în maximum două zile se va reuni Comitetul Politic Naţional al partidului şi se va lua o decizie politică în legătură cu paşii ce trebuie urmaţi pe tema moţiunii de cenzură, care nu a putut fi dezbătută şi votată luni din lipsă de cvorum, adăugând că moţiunea nu va fi retrasă.
„Sunt discuţii, pentru că deja s-a terminat o sesiune extroardinară, intrăm în sesiune ordinară, avem dreptul constituţional de a depune o moţiune de cenzură sau de a vota această moţiune”, a declarat Ciolacu.
La şedinţă au lipsit deputaţii minorităţilor naţionale şi toţi parlamentarii PMP. De asemenea, liderul deputaţilor UDMR, Benedek Zacharie, a anunţat că niciun parlamentar al Uniunii nu este prezent. „Dacă va fi cvorum, vom fi prezenţi şi nu vom vota”, a adăugat acesta.
Totodată, liderii grupurilor PNL şi USR au anunţat că părăsesc sala de şedinţă.
„Grupul USR va părăsi sala şi nu va contribui la cvorum”, a spus deputatul Cătălin Drulă. Şi parlamentarii
PNL vor părăsi sala, a arătat liderul deputaţilor liberali, Florin Roman.
Dintre senatorii neafiliaţi au fost prezenţi doar Nicolae Marin, Călin Popescu-Tăriceanu, Adrian Ţuţuianu, Emilia Arcan, iar dintre deputaţii neafiliaţi – Dumitru Lovin. Toţi cei 21 de deputaţi Pro România au fost prezenţi.
Şapte parlamentari PSD sau afiliaţi grupurilor social-democraţilor au lipsit luni de la şedinţa comună de plen în care trebuia să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură.
Senatorii PSD Carmen Dan şi Roxana Paţurcă, precum şi deputaţii PSD Adrian Todor, Cătălin Rădulescu, Dan Ciocan şi deputaţii afiliaţi grupului PSD Marian Cucşa şi Sorin Bota (Partidul Republican) au lipsit de la şedinţa de luni.
Şedinţa Parlamentului, care a început iniţial în jurul orei 14,00, a fost suspendată până la ora 15,30, din lipsa cvorumului, fiind prezenţi doar 170 de parlamentari. Liderii grupurilor parlamentare au decis reluarea şedinţei cu un apel nominal, dar nici în urma acestuia nu s-a adunat cvorumul de 233 de parlamentari.