Cum cererea de mașini diesel a scăzut de la scandalul de poluare din 2015, iar noile reglementări europene dure, care amendează producătorii auto pentru depășirea limitelor de emisii, îi împing pe aceștia să producă modele electrice.
Deci, în mijlocul unei pandemii și cu nivelul cererii consumatorilor de mașini cu baterie încă incert, producătorii de automobile de la Volkswagen, la Citroen sau Nissan renunță la modelele diesel și accelerează producția de electrice.
Dar pentru cei 3.000 de muncitori Tremery și industria auto mai largă, există o complicație suplimentară: Motoarele electrice au doar o cincime din componentele unui motor diesel tradițional, și astfel apare un semn de întrebare asupra viitorului locurilor de muncă.
Stellantis, proprietarul Tremery – nou creat din fuziunea producătorului Peugeot PSA și Fiat Chrysler pentru a ajuta la abordarea schimbărilor din industrie – a declarat că nu va închide fabricile și va căuta să protejeze locurile de muncă, dar unii cercetători din industrie avertizează că producătorii europeni de automobile, care suferă deja de supracapacitate, vor trebui să facă reduceri mari pentru a realiza investițiile necesare pentru a ajunge din urmă la Tesla, pionierul vehiculelor electrice din SUA.
Grupul francez de lobby auto PFA estimează că 15.000 de locuri de muncă legate de motorină sunt expuse riscului în Franța, dintre cei 400.000 de angajați ai industriei în ansamblu.
IAB, un institut german de cercetare a muncii, calculează că sosirea vehiculelor electrice ar putea amenința 100.000 de locuri de muncă în Germania sau aproximativ una din opt locuri de muncă din industria auto germană.
Tranziția de la motorină marchează Europa, unde vânzările de vehicule diesel au reprezentat cel puțin 50% din total încă din 2015, potrivit datelor grupului de cercetare JATO Dynamics, mult mai mari decât în America de Nord și Asia.
Cel puțin 20 de modele de mașini nu vor mai oferi versiuni diesel în 2021, de la Volkswagen Polo sau Renault Scenic la Nissan Micra și Honda Civic, potrivit cercetătorilor IHS Markit, care afirmă că 2021 va fi „un an fără precedent” în ieșirea din paradigma diesel.
Societatea producătorilor și comercianților de motoare, grupul de lobby auto din Marea Britanie, așteaptă ca în acest an să fie lansate în țară 29 de noi modele complet electrice și șapte plug-in plug-in, comparativ cu 26 de modele de motoare cu ardere internă – dintre care doar 14 vor avea variante pe motorină.
În septembrie anul trecut, înmatriculările din UE ale vehiculelor electrificate – complet electrice, hibrid plug-in sau hibrid – au depășit pentru prima dată înmatriculările diesel, conform datelor JATO. Vânzările din UE de vehicule hibride complet electrice și plug-in au crescut cu 122% în primele nouă luni ale anului 2020, într-un moment în care vânzările totale de vehicule au scăzut cu 29% din cauza pandemiei.
Însă acestea au reprezentat doar aproximativ 8% din vânzările totale, unii șoferi fiind în așteptare din cauza disponibilității limitate a punctelor de încărcare și costul mai mare al multor modele electrificate.
La uzina Renault de la Cleon, lângă coasta de nord a Franței, trecerea de la motorina este în plină desfășurare, doar o jumătate de clădire adăpostind liniile de asamblare pentru motoarele diesel, în timp ce motoarele hibride și electrice sunt distribuite pe două clădiri întregi.