‘Sunt destul de încrezător că vom găsi o soluţie pentru sprijinirea proiectului, nu doar din punct de vedere moral, ci şi financiar’, le-a declarat jurnaliştilor Mehren, în marja unei conferinţe pe probleme de energie ce se desfăşoară în Houston, SUA.
‘Cu toată speranţa, da’, a răspuns Mehren când a fost întrebat dacă modelul de finanţare ar putea fi determinat până la sfârşitul lunii iunie 2017.
Wintershall este cel mai mare producător de ţiţei şi gaze naturale din Germania şi o subsidiară a BASF, cel mai mare producător mondial de produse chimice.
Luna trecută, directorul general al grupului energetic austriac OMV, Rainer Seele, declara: ‘Fiecare participant la proiectul Nord Stream 2 are un model preferat. Trebuie să cădem de acord asupra unui model comun, care să fie sprijinit de cinci potenţiali parteneri europeni şi Gazprom – dar încă nu avem unul’, a explicat Steele.
Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, astfel încât capacitatea sa de transport ar urma să se dubleze, până la 110 miliarde de metri cubi pe an.
Mai multe ţări europene, în special Germania, şi-au manifestat sprijinul pentru proiectul North Stream 2, în timp ce altele, precum Polonia, se opun intenţiei Gazprom de a creşte livrările de gaze prin conducta Nord Stream.