Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil

16 10. 2021
Dacia Spring 10 (7)

Unii dintre clienții Dacia Spring care au reușit să plaseze în primăvară pe site-ul mărcii mai întâi rezervări și, mai apoi, comenzi ferme, au intuit că o mașină pentru care livrările încep abia după șase luni și pentru care numărul de doritori depășește cu mult oferta poate fi o sursă de profit.

Așa se face că, după ce primele unități ale modelului electric Dacia au ajuns la clienții Români pe 7 octombrie, ei au decis că este momentul să le revândă. Conform LifeNews.ro, în acest moment, pe OLX, există deja patru oferte pentru câte un vehicul Dacia Spring, cu prețuri cuprinse între 11.000 de euro și 16.000 de euro.

Primul astfel de anunț, dar și cel cu prețul cel mai mare, a fost postat pe site încă de pe 7 octombrie, deci din chiar prima zi a livrărilor în România. Un anume Ray solicită pentru un vehicul Dacia Spring de culoare Cenote Blue și dotat cu sistem de încărcare rapidă DC, 16.000 de euro. Este interesant de observat că ofertantul nici măcar nu pare să se fi aflat în posesia mașinii în momentul publicării anunțului. Asta pentru că menționează ferm că mașina este „disponibilă din 15.10.2021”.

Un alt anunț, publicat Cătălin pe 11 octombrie solicită pentru un vehicul cu aceeași culoare, dar fără sistem rapid de încărcare, 11.000 de euro. Apoi, pe 15 octombrie au mai apărut două anunțuri similare, unul cu suma de 12.500 de euro și celălalt cu 13.000 de euro.

Câștiguri rapide

Având în vedere că, încă de la plasarea comenzilor, era limpede că Dacia Spring, mașină produsă în China, nu va putea fi livrată în volume mari pe piața din România, cei care și-au dorit un câștig rapid au acționat în consecință.

E greu de crezut că cineva care solicită, între 11.000 de euro și 16.000 de euro, la doar câteva zile după livrarea unei mașini care are un preț de bază de 18.300 de euro a achitat întregul preț fără a beneficia de subvențiile acordate de stat.

În acest context, cum prin Programul Rabla Plus, doritorii au putut beneficia de până la 10.000 de euro din partea statului român, dar fără a depăși 50% din valoarea mașinii, este limpede că toți cei dispuși deja să vândă Dacia Spring au plătit pentru vehicul doar jumătate din cei 18.300 de euro, adică 9.150 de euro. În cazul dotării opționale cu încărcător DC, suma a crescut cu 450 de euro.

Un calcul simplu arată că vânzătorul poate câștiga în câteva zile, fără mari bătăi de cap, între 1.850 de euro și 6.500 de euro. Asta, desigur, dacă găsesc clienți dispuși să cumpere o mașină care, în acte, nu poate fi a lor în mai puțin de 1 an.

Date fiind reglementările emise de statul român pentru programul Rabla Plus, în care se specifică foarte clar că „este interzisă persoanelor fizice înstrăinarea autovehiculelor nou-achiziționate în cadrul programului, pe o perioadă de un an de la data achiziției, respectiv pe perioada derulării leasingului”, plasarea unor oferte de revânzare pare un nonsens.

Ei bine, unul dintre vânzătorii de pe OLX a dezvăluit și modalitatea prin care regulile impuse de stat și susținute cu tărie de ministrul Mediului, Tanczos Barna, pot fi ocolite. Carmen notează în anunțul său de pe OLX că vinde „Dacia Spring cu livrare imediată, are 50km,se vinde cu contract notarial, actele se perfecteaza peste un an”. Prin urmare, în acte, mașina rămâne în proprietatea vânzătorului, dar, în baza unui contract notarial, acesta se angajează să cedeze vehiculul, după 1 an, noului proprietar.

În acest context, declarația din 21 aprilie 2021 a ministrului Tanczos Barna, care se mândrea că a reușit să oprească operațiuni oneroase prin interdicția de a vinde mașina achiziționată prin Rabla sau Rabla Plus timp de 1 an, rămâne doar o vorbă în vânt. „Am introdus şi la Rabla Clasic interdicţia de a vinde maşina care a a beneficiat de acest sprijin. Am constatat că au fost câteva încercări de a exporta practic subvenţia din România, de a duce în alte ţări maşinile care au beneficiat de Rabla Clasic şi am introdus această limitare, această interdicţie care era deja existentă la Rabla Plus. (…) Interdicţia de a vinde maşina este pentru un an de zile”, menționa pe atunci Tanczos Barna.

Dacia Spring, disponibilă și pe Mobile.de

Cum Dacia Spring nu este un model dorit doar în România, iar livrările în Europa au debutat, pentru doar câteva țări de pe continent, în luna septembrie, vehiculul este căutat și în alte state Europene.

Dovada că nu doar românii știu să speculeze o ofertă mai redusă decât cererea vine chiar de pe cunoscutul portal de comerț cu vehicule, Mobile.de. Aici puteți găsi nu mai puțin de 36 de oferte pentru Dacia Spring cu prețuri cuprinse între 12.520 de euro și 23.240 de euro.

Cum subvenția pentru mașini electrice din România este cea mai mare din Europa, este destul de limpede de ce prețurile sunt, în acest caz, mai mari. Ba chiar, după cum se poate observa, unele depășesc prețul inițial de achiziție, așa cum se întâmplă foarte rar pe piața auto și doar în cazul unor mărci extrem de pretențioase.

Cei care se întreabă de ce ar fi dispus un cumpărător să achite un preț mai mare decât cel inițial, în cazul Mobile.de, sau mai ridicat decât cel cu care se poate achiziționa mașina prin Rabla Plus în România (OLX) trebuie să știe că, așa cum oficialii Dacia au confirmat pentru LifeNews.ro, o comandă făcută în octombrie 2021 pentru acest vehicul poate fi onorată, cel mai devreme, în aprilie 2022.

Citește și:

– Primele mașini Dacia Spring au ajuns la clienții români. În octombrie vor fi livrate 1.600 de unități
– Debut cu stângul al Daciei electrice? Compania cere acte în timp record clienților care au plătit deja rezervarea pentru Spring, încurcând achiziția prin Programul Rabla