CFR Infrastructură modernizează gările Râmnicu Sărat, Mărășești, Adjud și Făurei

CFR Infrastructură, prin Regionala Galați, a lansat la finalul acestei săptămâni licitații pentru modernizarea gărilor Râmnicu Sărat, Mărășești, Adjud și Făurei. Două din cele patru stații reprezintă clădiri monument istoric.
Anemona Andone - sâm, 10 aug. 2024, 11:37
CFR Infrastructură modernizează gările Râmnicu Sărat, Mărășești, Adjud și Făurei

Din cele patru gări, cel mai mare contract vizează modernizarea stației de cale ferată Făurei, având o valoare estimată de 80 de milioane de lei.

Proiectul are următoarele obiective specifice:

• modernizarea clădirii de călători din stația CF Făurei cu accentul pus pe spațiile destinate serviciilor pentru călători, pe zona comercială cât și a facilităților pentru persoanele cu mobilitate redusă, handicap vizual, auditiv;

• asigurarea cu sisteme noi de ventilație/încălzire;

• înlocuirea instalațiilor electrice, sanitare, termice etc;

• amenajarea de zone de parcare pentru autoturisme;

• eficientizarea spațiilor ca urmare a recompartimentărilor spațiilor interioare;

• montarea de coșuri de gunoi, bănci și adăposturi închise pentru călători; mobilierul va fi antivandalism;

• modernizarea echipamentului de telecomunicații inclusiv informare public călător;

• asigurarea elementelor de siguranță și confort pentru călători reprezentate de balustrade, garduri de siguranță între linii, rampe pentru persoane cu dizabilități etc.

• reabilitarea pasarelei existente;

• se vor construi peroane care să respecte normele de interoperabilitate, precum și să asigure confort sporit și acces facil pentru pasageri, inclusiv pentru pasagerii cu dizabilități locomotorii;

• se vor refacționa liniilor 1, II, II, III, IV și V pe zona cuprinsă între aparatele de cale din capătul X al stației (exclusiv) și zona aparatelor de cale din capătul Y (inclusiv);

• se va reconfigura zona aparatelor de cale din cap Y;

• montarea de panouri fonoabsorbante;

• pentru reducerea costurilor cu consumul de energie electrică, cât și pentru a asigura o energie „verde”, a fost prevăzut un sistem fotovoltaic.

Gări momunent istoric

modernizare gari

Pentru stația Râmnicu Sărat, CFR S.A., prin Regionala Galați, pune la bătaie peste 25 de milioane de lei.

Stația Râmnicu Sărat este situată la km 161+432 pe linia CF Ploiești Sud – Vicșani pe linie cu cale dublă, electrificată, dotată cu BLA, deservind municipiul cu același nume și localitățile afiliate la acesta, precum și numeroase alte localități învecinate, fiind deschisă atât traficului de călători, cât și traficului de mărfuri.

Clădirea de călători a stației CF Râmnicu Sărat este monument istoric și se află pe Lista Monumentelor Istorice 2015 la nr crt.751 cod LMI BZ-II-m-A-02459, str. Piața Gării 1.

În cadrul proiectului de modernizare a gării Râmnicu Sărat se vor realiza intervenții atât la clădirea de călători, cât și la o parte din peroanele și liniile CF, fiind necesar să respecte normele de interoperabilitate, sa asigure conformitatea cu standardele și de legislația europeană/internațională specifice, în vigoare, precum și să asigure confort sporit și acces facil pentru pasageri, inclusiv pentru pasagerii cu dizabilități locomotorii.

Indicatori minimali ai investiției:

– Suprafață clădire de călători modernizată = 1.889 mp;
– Suprafață peron modernizat = 305 mp.

Licitația pentru modernizarea acestei gări este iniţiată sub incidenţa unei clauze suspensive în sensul că încheierea contractului este condiționată de obținerea/aprobarea finanțării.

Pentru gara Mărășești, valoarea estimată a contractului de modernizare este de 22,5 milioane de lei.

Stația Mărășești este situată la km 218+402 la confluența liniei CF Ploiești Sud – Vicșani cu liniile CF Mărășești – Tecuci și Mărășești – Panciu, pe linie cu cale dublă, electrificată, dotată cu BLA.

Clădirea de călători a stației CF Mărășești este monument istoric.

În cadrul proiectului de modernizare a gării Mărășești se vor realiza intervenții la clădirea de călători, peronul principal, si linia CF aferenta, fiind necesar să respecte normele de interoperabilitate, sa asigure conformitatea cu standardele și de legislația europeană/internațională specifice, în vigoare, precum și să asigure confort sporit și acces facil pentru pasageri, inclusiv pentru pasagerii cu dezabilități locomotorii. Indicatori minimali ai investiției:

– Suprafață clădire de călători modernizată = 2.375 mp;
– Suprafață peron modernizat = 305 mp

Și procedura pentru modernizarea acestei gări este iniţiată sub incidenţa unei clauze suspensive.

Pentru gara Adjud, valoarea estimată a contractului este de 12,7 milioane de lei.

Stația CF Adjud este situată la km 243+938 pe linia CF Ploiești Sud – Vicșani, la confluența acestei secții, cu linia CF nr.504, Adjud – Siculeni, este amplasată pe linie cu cale dublă, electrificată, dotată cu BLA.

În cadrul proiectului de modernizare a gării Adjud se vor realiza numai intervenții la clădirea de călători, fiind necesar să respecte normele de interoperabilitate, sa asigure conformitatea cu standardele și de legislația europeană/internațională specifice, în vigoare, precum și să asigure confort sporit și acces facil pentru pasageri, inclusiv pentru pasagerii cu dizabilități locomotorii.

– Suprafață clădire de călători modernizată = 2.230 mp.

Și această licitație este iniţiată sub incidenţa unei clauze suspensive.

Finanțarea proiectelor se realizează din fonduri externe nerambursabile postaderare din cadrul Programului Transport 2021 – 2027

CFR Infrastructură subliniază că administrează o rețea feroviară de circa 20.000 km lungime desfășurată, a șaptea ca mărime din Europa, cu peste 900 staţii CF si oferă operatorilor feroviari, la costuri competitive, accesul pe o infrastructură funcțională, eficientă și ecologică, pe care transportul de călători și mărfuri se derulează sigur, în orice anotimp, zi noapte, indiferent de condițiile meteorologice.

Anul trecut, CFR SA a mai lansat licitații pentru modernizarea unor stații precum: Neptun, Costinești Tabără, Sinaia, Videle, Ploiești Vest și Bușteni.

Te-ar mai putea interesa și
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ei a fost arestat pentru crimă
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ...
Vladislav Bakalciuk, soţul celei mai bogate femei din Rusia de care este despărţit, a fost joi arestat şi pus sub acuzare pentru crimă, după un incident armat produs în ajun şi soldat cu......
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Se estimează că piața produselor cosmetice și de înfrumusețare va continua să crească, însă industria se confruntă ...
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” a ajuns la 37 de morţi şi peste 3.500 de răniţi
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” ...
Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul ...
Inundațiile din Europa au provocat dezastru și în bugetele țărilor afectate. Care sunt pagubele în România
Inundațiile din Europa au provocat dezastru și în bugetele țărilor afectate. Care sunt pagubele în România
Inundațiile din Europa Centrală și de Est au adus pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, estimările ...