„Operatorii europeni de telecomunicaţii vor reduce probabil efectivele cu 30%, respectiv peste 300.000 de posturi în următorii cinci ani”, a declarat Franca Salis Madinier, preşedinte al sindicatului UNI Europa ICTS, care reprezintă angajaţi din telecomunicaţii din 27 de ţări.
În decurs de un deceniu, numărul angajaţilor din sectorul telecomunicaţiilor va scădea la jumătate, companiile urmărind să elimine decalajul de eficienţă în raport cu companiile nord-americane, anticipează un director de la o companie mare de telefonie, care nu a dorit să îşi facă publică identitatea din cauza sensibilităţii problemei locurilor de muncă.
Astfel de restructurări întunecă imaginea deja negativă a pieţei muncii în Europa, unde şomajul a atins un nivel record de 12%. În Spania, 6 milioane de oameni nu au un loc de muncă, iar şomajuleste de 27%.
Cei mai mari operatori de telecomunicaţii din SUA, AT&T, Verizon Communications şi Sprint Nextel, au renunţat la aproape un sfert din angajaţi, din 2007.
În Europa, unde guvernele nu sunt de acord cu concedierile, operatorii s-au abţinut de la concedieri masive şi au recurs la vânzări de active şi la reducerea dividendelor, pentru creşterea profiturilor.
„La nivelul Europei, operatorii de telefonie deseori sunt cei mai mari angajatori şi au un fel de obligaţie morală să nu reducă numărul de locuri de muncă”, a declarat Fabio Colasanti, însărcinat cu supravegherea politicii de telecomunicaţii la Comisia Europeană, în perioada 2002-2010.
Ritmul concedierilor s-a accelerat odată cu programele de austeritate ale guvernelor europene. Telecom Italia a ajuns luna trecută la un compromis cu sindicatele pentru eliminarea a 3.350 de posturi, respectiv 5% din forţa de muncă italiană.
Vodafone, al doilea mare operator wireless la nivel mondial, cu 86.000 de angajaţi în peste 30 de ţări, va renunţa în acest an la 2.000 de salariaţi în Italia, Spania şi Germania.
În octombrie anul trecut, compania suedeză TeliaSonera a anunţat eliminarea a 2.000 de posturi în doi ani.
Analiştii consideră că măsuri precum cele de la Vodafone, de renunţare la sub 4% din forţa de muncă, sunt insuficiente, fiind probabile noi concedieri, odată că operatorii trec de la reţelele analogice, care au nevoie întreţinere permanentă, la reţelele cu fibră optică.
Astfel, circa 10.000 de angajaţi ai Deutsche Telekom ar putea fi concediaţi când operatorul va trece pe reţele cu fibră optică, consideră Michael Schwemmle, analist la Input Consulting.
Deutsche Telekom, la care statul german deţine o participaţie de 32%, a redus forţa de muncă din Germania cu 10%, din 2008, la circa 118.800, la sfârşitul anului trecut.