‘Sunt menţionate dispoziţii exprese cu privire la situaţiile în care organele fiscale pot refuza deducerea TVA, astfel cum rezultă din jurisprudenţa Curţii de Justiţie a UE. Măsura vizează clarificarea situaţiilor în care organele fiscale pot refuza deducerea TVA, pentru a evita posibilele abuzuri din partea organelor fiscale. (…) Cred că este o măsură extrem de importantă pentru mediul de afaceri românesc, o măsură mult aşteptată. Au existat extrem de multe discuţii în spaţiul public şi în mediul de business legat de neacordarea unor deductibilităţi TVA pentru achiziţii pe lanţ. Practic, un agent economic onest şi corect, care a achiziţionat un bun sau un serviciu cu contract şi a realizat o plată a acestor servicii transparent s-a trezit în imposibilitatea de a nu putea deduce TVA, pentru că un al patrulea sau un al cincilea furnizor pe lanţ nu plătise acest TVA către stat. Se evita, practic, în viitor, posibilitatea creării unei astfel de situaţii din partea organului fiscal’, a explicat ministrul Finanţelor.
Mişa a adăugat că ‘organul fiscal va trebui să poată demonstra dincolo de orice îndoială că operatorul ştia, sau ar fi trebuit să ştie, că în lanţul comercial din care fac parte tranzacţiile derulate de acesta se produce o fraudă privind TVA’.
‘Deci, obligă, practic, această măsură organul fiscal să ia mult mai multe elemente în calcul şi obligă organul fiscal să fie atent şi să nu creeze o situaţie nedorită şi incorectă faţă de un agent economic’, a susţinut ministrul Mişa.
El a adăugat că o altă măsură vizează accizele şi taxele speciale.
‘Este vorba de introducerea sancţiunii complementare privind confiscarea recipientelor şi mijloacelor de transport utilizate pentru transportul şi depozitarea produselor accizabile nemarcate sau marcate corespunzător ori cu marcaje false. Măsura este extrem de necesară pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi, totodată, pentru asigurarea unui mediu concurenţial corect’, a mai afirmat Mişa.