‘Proiectul de lege privind modificarea reglementării pieţei de capital este binevenit, având în vedere că ne referim la o lege emisă în urmă cu 10 ani. Fiind un sector dinamic, se impune ca şi legislaţia naţională privind piaţa de capital să păstreze ritmul de actualizare al celei europene. Este, însă, recomandabilă mai multă prudenţă în comunicarea acestor propuneri. Pentru investitori este importantă predictibilitatea legislativă, iar acest lucru se referă inclusiv la proiectele de lege publicate, întrucât ele transmit anumite semnale, pe baza cărora sunt luate decizii de investiţii ce pot avea impact asupra cotaţiilor’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul de comunicare al casei de brokeraj Tradeville, Victor Stănilă.
Vineri, Ministerul Finanţelor Publice a publicat o nouă formă, actualizată, a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital. În noua formă nu se mai face referire la eliminarea pragului de deţinere la societăţile de investiţii financiare /SIF-uri/, aşa cum prevedea forma iniţială a proiectului, publicată la începutul lunii octombrie, iar piaţa a reacţionat, indicele BET-FI care arată evoluţia cotaţiilor celor cinci SIF-uri înregistrând o scădere la 31.881,61 puncte, faţă de 31.986,99 puncte cu o zi în urmă, după ce toată săptămâna consemnase un trend ascendent.
În prezent, un investitor nu poate deţine mai mult de 5% din acţiunile unui SIF şi nici ale BVB, singur sau împreună cu alte persoane cu care acţionează concertat.
Celelalte modificări au fost menţinute, în general, în noua formă a proiectului de act normativ. Modificarea Legii privind piaţa de capital are ca scop încadrarea României în grupul pieţelor de capital emergente pentru asigurarea vizibilităţii în plan extern, reprezentând totodată şi o modalitate directă de a atrage noi categorii de investitori.
Proiectul de act normativ vizează, în principal, facilitarea accesului la piaţa de capital românească, respectarea drepturilor fundamentale ale investitorilor, cum ar fi dreptul de vot sau dreptul la dividende, guvernanţa corporativă a emitenţilor şi transparenţa acestora, inclusiv raportarea informaţiilor relevante pentru participanţii la piaţă, simplificarea regimului ofertelor publice şi al listărilor de acţiuni şi obligaţiuni, creşterea pragului de deţinere a acţiunilor emise de operatorii de piaţă.