Modificarea unor măsuri bugetare şi prorogarea unor termene – lege promulgată
Legea prevede modificarea şi completarea mai multor acte normative.
Potrivit prevederilor, în anul 2024, pentru categoriile de funcţii de demnitate publică pentru care nu este reglementat nivelul de salarizare prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 115/2023, indemnizaţiile sunt îngheţate la nivelul lunii decembrie 2023.
Personalului care a beneficiat de majorări salariale pe parcursul anului 2023, în baza legii, precum personalul din Ministerul Finanţelor, ANAF, Autoritatea Vamală Română, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi casele teritoriale de sănătate, nu li se aplică majorarea cu 5% a drepturilor salariale începând cu ianuarie 2024.
În aceeaşi categorie intră şi personalul din sistemul de justiţie care a beneficiat în cursul anului 2023 de majorarea salariilor de bază/indemnizaţiilor de încadrare prin acte administrative emise de ordonatorii de credite.
De asemenea, prevederile care au în vedere întărirea disciplinei financiare a operatorilor de stat vizează ca bugetele de venituri şi cheltuieli să fie transmise la Ministerul Finanţelor, în vederea avizării, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat şi se aprobă în termen de 150 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi.
În cazul operatorilor economici nou înfiinţaţi, bugetele de venituri şi cheltuieli se aprobă până la finele exerciţiului financiar al anului curent.
Totodată, actul normativ prevede prorogarea, până la 30 iunie 2024, a termenului de implementare la nivelul agenţiilor/autorităţilor/instituţiilor publice autonome a măsurilor stabilite prin Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.
Preşedintele a promulgat şi Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 56/2021 pentru modificarea art. 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.
Actul normativ stabileşte calendarul pentru anul 2022 de majorare a cuantumului alocaţiei de stat pentru copii.
Şeful statului a promulgat şi legea pentru aprobarea OUG 120/2023 privind stabilirea cadrului financiar general pentru utilizarea celei de-a doua contribuţii financiare elveţiene nerambursabile acordate României prin intermediul Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, precum şi a contribuţiei naţionale aferente acestei asistenţe.
De asemenea, o altă lege promulgată de preşedinte se referă la aprobarea Ordonanţei Guvernului 16/2023 pentru modificarea şi completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscal, prin care sunt transpuse directivele europene privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal.
Preşedintele a promulgat şi legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 97/2023 pentru aprobarea Planului de amenajare a spaţiului maritim.
Legea vizează procesul decizional pentru dezvoltarea durabilă a regiunii Mării Negre, prin politici sectoriale coerente în domeniile acvaculturii, pescuitului, explorării ţiţeiului, a gazelor şi a altor surse de energie, a resurselor minerale, precum şi pentru producţia de energie din surse regenerabile, transport maritim, extracţia materiilor prime, cercetarea ştiinţifică sau activităţile turistic.