Modificări de norme fiscale pentru TVA la locuințele și terenurile vândute de persoanele fizice
În cazul persoanei fizice care vinde terenuri, Finanțele vin cu un exemplu pentru explicarea momentului în care persoana este obligată să se înregistreze ca plătitor de TVA.
Exemplul: O persoană fizică vinde în luna ianuarie 2020 un teren construibil sau o construcţie nouă . Deşi, în principiu, operaţiunea nu ar fi scutită de TVA, indiferent de valoarea livrării, dacă persoana fizică nu realizează şi alte operaţiuni pentru care ar deveni persoană impozabilă în cursul anului 2020, această operaţiune este considerată ocazională şi persoana fizică nu datorează TVA pentru respectiva livrare. Dacă în acelaşi an, în luna martie, aceeaşi persoană fizică livrează un teren sau o construcţie, indiferent dacă livrarea este taxabilă sau scutită, respectiva persoană va deveni persoană impozabilă după cea de-a doua tranzacţie, dacă valoarea cumulată a celor două tranzacții depăşeşte plafonul de scutire de 300.000 de lei. Deoarece statul consideră că și prima tranzacție a devenit din acel moment taxabilă.
Pentru toate livrările de clădiri și locuințe se aplică aceeași cotă de TVA de 5% și pentru terenul pe care acestea sunt construite, și pentru dependințe și anexele gospodărești folosite de locuințe. Anexele nu se iau în calculul suprafeței utile a locuinței.
Persoanele impozabile care livrează locuinţe vor aplica cota de 5%, inclusiv pentru avansurile aferente acestor livrări. În situaţia în care avansurile au fost facturate prin aplicarea cotei standard de TVA, la livrarea bunului imobil se efectuează regularizări în vederea aplicării cotei de 5%.
Modificările aduse normelor de aplicare a Codului fiscal pot fi văzute aici.