Modificări pe ultima sută de metri a legislației privind SGR. Ministerul Mediului vrea să numească Comitetul de Supraveghere înainte de rotativa guvernamentală

Săptămăna viitoare vor intra în transparență decizională trei proiecte de acte normative ce completează legislația privind Sistemul de Garanție Returnare ( SGR). În plus, Ministerul Mediului vrea să numească Comitetul de supraveghere pentru implementarea și monitorizarea funționării SGR înainte de rotativa anunțată până la începutul lunii iunie. Din Comitet vor face parte patru reprezentanți ai ministerelor Mediului, Economiei și Antreprenoriatului.
Alina Stanciu - mar, 09 mai 2023, 12:19
Modificări pe ultima sută de metri a legislației privind SGR. Ministerul Mediului vrea să numească Comitetul de Supraveghere înainte de rotativa guvernamentală

Ministerul Mediului se pregătește de rotativa guvernamentală urgentând modificarea și completarea legislației privind sistemul de garanție returnare (SGR) ce va fi obligatoriu în România începând cu 30 noiembrie 2023. Astfel, săptămâna trecută, a lansat în dezbatere publică un proiect de HG  pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje prim are nereutilizabile (nr. 1074/2021). Proiectul stabilește, printre altele, cuantumul tarifului de administrare și tarifului de gestionare general pe care producătorii de deșeuri trebuie să le plătească RetuRO, administratorul SGR, în perioada 30 noiembrie 2023 – 31 decembrie 2024.

Urmează să fie lansate în dezbatere publică altre trei proiecte de ordin legate de metodologia pentru tariful de administrare, metodologia pentru tariful de gestionare și ordinul legat de modalitatea prin care RetuRO raportează despre activitatea desfășurată Comitetului de Supraveghere, ministerului și publicului larg.

Tariful de administrare se cifrează, conform proiectului de HG, la sume cuprinse între 0,03 lei pentru fiecare ambalaj din plastic transparent și 0,23 de lei pentru sticlele mai mari de 500 de ml și reprezintă suma de bani plătită RetuRO de către producători pentru fiecare unitate de ambalaj SGR introdusă pe piaţa naţională, destinată acoperirii costurilor generate de implementarea şi funcţionarea sistemului de garanţie-returnare, inclusiv eventualele penalităţi plătite de către administratorul SGR pentru neîndeplinirea obiectivelor de returnare.

Tariful de gestionare este între 0,1 lei pentru metal și 0,3 lei pentru sticlele de peste 500 de ml și reprezintă suma plătită prin transfer bancar de către RetuRO  comercianților pentru fiecare unitate de ambalaj SGR, care a fost returnată la punctele de returnare, respectiv predată de către comercianții HoReCa. Acesta acoperă costurilor în legătură directă cu îndeplinirea obligațiilor privind preluarea și stocarea ambalajelor SGR.

„Avem încă trei lucruri pe care trebuie să le reglăm. Sunt pregătite și vom avea astăzi discuții cu dl Ministru ( Barna Tánczos n.red) pe ele. Ordinele sunt gata la nivel de proiect și sper ca săptămâna aceasta să apară în dezbatere publică. Ca minister, ne dorim ca până la rotativă să tranșăm toate aceste aspecte- a HG-ului care a fost vineri pus în dezbatere publică și  să apară în Monitorul Oficial cele trei ordine legate de tarife și raportare”, a declarat Ráduly Róbert-Kálmán, consilier al Ministrului Mediului, în cadrul CSR Growing Responsible 2023, un eveniment IC Events.

Comitetul de Supraveghere al SGR va fi numit luna aceasta. Sunt patru locuri pentru ministere

Potrivit lui Ráduly Róbert-Kálmán, Ministerul Mediului vrea să numească în această lună, înainte de rotativa guvernamentală, inclusiv membrii Comitetul de Supraveghere pentru implementarea sistemului de garanție-returnare. Acesta este un organism cu rol de supraveghere, fără personalitate juridică, ce va funcționa pe lângă autoritatea publică centrală pentru protecția mediului.

Potrivit Hotărârii 304/2023 pentru constituirea, aprobarea structurii și a modului de funcționare ale Comitetului de supraveghere pentru implementarea și monitorizarea funcționării ulterioare a sistemului de garanție-returnare,  în vigoare din 7 aprilie 2023,  Comitetul va fi format din reprezentanți ai producătorilor (un reprezentant al fiecărei asociaţii reprezentative a producătorilor care face parte din structura acţionariatului RetuRO), comercianților (un reprezentant al fiecărei asociaţii reprezentative a comercianţilor care face parte din structura acţionariatului RetuO) şi ai autorităţilor publice respectiv doi reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor; un reprezentant al Ministerului Economiei, un reprezentant al Ministerului Antreprenorialului şi Turismului.

Membrii Comitetului sunt reprezentaţi la nivel de ministru/secretar de stat/preşedinte sau director general cu responsabilităţi în domeniu, iar conducerea Comitetului este asigurată de un preşedinte, acesta fiind conducătorul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

„Ne dorim ca tot ceea ce este legat de RetuRO să fie în regulă”, conchide consilierul.
Sistemul de garanție-returnare vizează plata unei garanţii de 50 de bani atunci când cumpărăm o băutură (apă, băutură răcoritoare, bere, vin, etc.) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul îl va aduce într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără să fie condiţionat de prezentarea bonului fiscal.
Amintim că scopul acestui sistem de garanție returnare este de a introduce ambalajele în economia circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european.

Cadrul legal care stabilește implementarea sistemului de garanție-returnare a fost adoptat prin HG nr. 1074/2021, în octombrie 2021.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...