Potrivit legii, eticheta de pe produsele lactate trebuie să cuprindă ţara de origine sau locul de provenienţă a laptelui cu ponderea cea mai mare, numele operatorului economic procesator al laptelui, fiind eliminată denumirea ambalatorului sau marca de identificare.
Modificările de compoziţie se vor specifica pe etichetă: îmbogăţirea laptelui cu proteine lactate, săruri minerale şi vitamine.
Condiţiile pentru menţiunile suplimentare care se introduc pe câmpul vizual sunt: înscrierea pe eticheta produsului finit a menţiunii ‘Produs natural’ va reveni doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre şi componente naturale provenite strict din lapte, fără a avea în compoziţie produse de origine vegetală sau animală altele decât laptele.
Înscrierea pe eticheta produsului finit a menţiunii ‘Produs românesc’ va reveni doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele provenit de la producători şi procesatori, lapte de origine românească, atestat pe baza documentelor de trasabilitate.
Etichetele pentru lapte de consum şi produsele lactate trebuie să fie inscripţionate clar, uşor de înţeles pentru a permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor.
Legea mai prevede că producerea, expunerea spre vânzarea şi/sau vânzarea de lapte de consum cunoscând că este obţinut din înlocuitori de lapte se va sancţiona cu amendă de la 25.000 lei la 35.000 lei.
De asemenea, prin această lege a fost abrogată prevederea referitoare la obligativitatea Ministerului Agriculturii de a iniţia şi finanţa campanii de promovare şi creştere a consumului de lapte proaspăt şi produse lactate româneşti. Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.