‘Cred că suntem cu toţii de acord cu privire la faptul că nu există soluţie militară la criza din Ucraina’, a declarat Federica Mogherini în cursul unei audieri în faţa Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European.
‘Ţările din Est membre ale Alianţei, toate aceste ţări din cadrul Alianţei care împart o graniţă cu Rusia trebuie să fie sigure că Articolul 5 nu este numai un text, că există măsuri care pot fi luate pentru a le asigura securitatea’, a adăugat ea, cu două zile înainte summitului NATO ce va avea loc joi şi vineri în Ţara Galilor.
Articolul 5 al Tratatului fondator al NATO prevede principiul ‘apărării colective’, în baza căruia, în cazul în care unul din membrii Alianţei este atacat, toţi ceilalţi se angajează să-l apere.
În faţa acţiunilor Rusiei în Ucraina, NATO urmează să adopte în cursul summitului din această săptămână un ‘plan de reacţie’ care să permită desfăşurarea foarte rapid ‘a câteva mii’ de soldaţi în Europa de Est.
Federica Mogherini, desemnată sâmbătă de liderii europeni pentru a deveni la începutul lunii noiembrie Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate, a fost audiată în calitatea sa de ministru de externe al Italiei, care asigură în prezent preşedinţia semestrială a UE.
Acuzată de mai multe ţări din Est înaintea numirii sale că este prea apropiată de ruşi, ea a admis că ‘parteneriatul strategic’ cu Moscova ‘este în prezent încheiat’. Dar, a adăugat ea, dacă sunt întrunite ‘condiţiile’ pentru ‘a lucra din nou la un parteneriat, nici un european rezonabil nu ar putea spune că aceasta nu este în interesul nostru’.
‘Rusia rămâne un actor strategic în provocările regionale şi globale, fie că ne place sau nu, dar nu cred să mai fie încă un partener strategic’, a subliniat dna Mogherini, exprimându-şi speranţa că Moscova va ‘alege să fie din nou (un partener) în viitor’.
‘Prorus sau antirus? Eu aş spune astfel: ‘Adevărata întrebare este cum susţinem Ucraina astăzi’, a conchis oficialul italian.