Moise, PATRES: “Duminica trecută am oprit producția parcurilor, am fi plătit 2.000 de euro pentru fiecare MWh produs”
“Duminica trecută am oprit parcurile. Cum prețul a fost negativ, notificarea in piață a fost zero, pentru că toata energia noastră ar fi ajuns în dezechilibru pozitiv, iar acolo pretul pentru dezechilibrul pozitiv a ajuns la 2.000 euro/MWh. Daca am fi produs atunci, am fi platit 2.000 euro pentru fiecare MWh produs. De aceea, decizia logică a fost de a opri cetralelele”, a spus Martin Moise, vicepreședinte al PATRES, patronatul “regenerabililor” la evenimentul Solar Energy Bucharest Summit.
El a spus că situația probabil se va repeta și de aceea a îndemnat investitorii să prevadă orice proiect din regenerabil cu stocare.
“Situația se va înrâmpla din ce în ce mai des, se întâmplă deja destul de des în Germania, și nu ne va ocoli nici pe noi. Aproape în orice week-end când va fi mult vânt și soare riscăm să ajungem la prețuri negative. De aceea recomandarea mea este ca, atunci când gândiți orice proiect de parc, gândiți-l cu stocare!”, a afirmat Martin Moise.
Potrivit informațiilor din piață, sâmbătă seara, producția programată pentru ziua de duminică depășesa consumul estimat cu peste 1.200 MW. În piața de echilibrare s-a ajuns la un preț de 10.400 de lei/MWh, preț de dezechilibru pozitiv.
Îniante de speech-ul lui Martin Moise, Zoltan Nagy-Bege, actualmente director în ANRE și fost vicepreședinte al instituției, a vorbit și el despre necesitatea instalăriii stocării în noile capacități din regenerabil și a spus chiar că, într-un viitor apropiat, stocarea va deveni obligatorie la autorizarea noilor proiecte din eolian și fotovoltaic.
După cum am scris aici, week-end-ul trecut și pe piața spot din România, pe fondul consumului mic, al producției din abudență, și al importurilor ieftine, prețul a fost în unele ore negativ (s-a ajuns la minus 100 de lei/MWh), o premieră pe piața din România.
Citește și:
Va intra în funcțiune prima instalație de stocare pentru reglajul Sistemului Energetic Național, luna viitoare. Bateria e fabricată în România
Citește și:
Situație delicată la Elcen: nu-și primește banii pe energia termică livrată, iar energia electrică a ajuns să o vândă și la preț negativ