„Suntem pregătiți să începem explorări de suprafață în perimetrul EX-6 Curtici împreună cu partenerul nostru, Prospecțiuni, companie românească cu o tradiție de 65 de ani și o experiență solidă. Ne concentrăm exclusiv pe resursele convenționale, respectiv țiței și gaze naturale în formațiuni de roci convenționale. În acest stadiu al fazei de explorare, vom colecta date care ulterior vor fi interpretate pentru a identifica resursele convenționale de hidrocarburi existente. Toate acestea sunt incluse în acordul de concesiune și în programul de lucrări semnate cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), care se referă doar la potențialul convențional de țiței și gaze”, a declarat în comunicat Gabor Zelei, Director general al Panfora Oil & Gas.
Panfora Oil & Gas aminteşte că va începe explorarea doar pentru resurse convenționale.
Primul pas este contactarea și informarea deținătorilor de terenuri și a autorităților locale, pentru a anunța operațiunile planificate. Astfel, părțile interesate vor fi informate că datele geofizice vor fi colectate prin utilizarea celor mai moderne tehnologii, care sunt sigure atât pentru populație cât și pentru mediul înconjurător, spune compania.
„Compania Prospecțiuni a mai lucrat în zonă în anii 1970, în 1980, la finalul anilor 1990 și chiar anul trecut. Suntem gata să desfășurăm lucrări de achiziție de date aici, din nou, membrii echipelor noastre dezvoltând o bună cooperare cu localnicii. Apreciem relațiile pe care le-am construit cu comunitățile locale în ultimii 65 de ani și am vrea să invităm pe toată lumea la o demonstrație a impactului redus al noilor noastre tehnologii și metodologii. Reprezentanții Prospecțiuni vor anunța data și locul demonstrației și vor fi acolo pentru a răspunde oricăror întrebări sau preocupări ale populației „, a afirmat Gehrig Schultz, CEO al Prospecțiuni.
Panfora Oil & Gas spune că este pregătită să asigure condiții echitabile și transparente pentru plata despăgubirilor către toți deținătorii de terenuri, respectând pe deplin legislația existentă.
„Operațiunile de măsurare de suprafață vor dura circa 6-7 luni pentru întreaga suprafață de 561 kilometri pătrați, ceea ce înseamnă câteva zile pentru fiecare proprietar, în funcție de mărimea terenului. Aceste operațiuni includ amplasarea de senzori (geofoane) și cabluri pe teren, precum și folosirea de echipament de vibrare, similare ca dimensiune tractoarelor agricole. Nu vor fi folosiți explozivi și nu vor fi efectuate foraje. Potențialul productiv al terenurilor agricole nu va fi afectat în niciun fel. Mai mult, terenurile nu vor fi ocupate, ci parcurse cu un ritm de 3-5 kilometri pe zi, cu ajutorul vehiculelor și echipajelor specializate. Lucrările agricole pe terenurile respective vor putea fi reluate imediat după finalizarea măsurărilor” se mai arată în comunicat.