MOL, care are rafinării în Europa Centrală şi operaţiuni de explorare şi producţie în Ungaria, Croaţia, Rusia, Kurdistan, Pakistan şi în alte regiuni, a achiziţionat în 2013 participaţii în zăcăminte offshore din Marea Nordului.
Până în 2018, compania vrea să-şi majoreze producţia la 170.000 – 180.000 barili pe zi, de la 104.000 barili pe zi în prezent, a explicat Alexander Dodds. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, MOL a alocat în 2015 aproape un miliard de dolari pentru cheltuieli de capital pe segmentul de explorare şi producţie.
Dodds a estimat că preţul ţiţeiului nu a atins încă cel mai scăzut nivel, iar orice active pe care le va achiziţiona MOL ‘trebuie să treacă un test de stres care să arate că poate supravieţui din punct de vedere economic în cazul unui declin suplimentar al preţului ţiţeiului’.
Potenţialele achiziţii ale MOL sunt în zona norvegiană a Mării Nordului, a afirmat Dodds, fără a da detalii suplimentare.
‘În sectorul britanic al Mării Nordului, există oportunitatea achiziţionării a două active, iar în Pakistan compania este aproape de achiziţionarea unei participaţii de 51% în zăcământul Baska’, a explicat oficialul MOL.
În Rusia, a adăugat Dodds, MOL are în vedere o potenţială societate mixtă sau achiziţionarea unor active.
Grupul MOL operează o reţea de peste 1.700 de benzinării în regiunea Europei Centrale şi de Est. În România, MOL deţine locul al patrulea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, după Petrom, Rompetrol şi Lukoil.