MOL reafirmă că nu caută gaze de şist în România

Economica.net
05 03. 2014
sist_02987500

Potrivit unui comunicat al companiei, tehnologiile ce vor fi utilizate pe întreagă durata a acordului de concesiune sunt aceleaşi care au fost întrebuinţate pentru perimetrele de resurse convenţionale din România, de decenii.
‘Nu am planificat niciodată şi nu vom desfăşura niciun fel de activităţi legate de gazele de şist în perimetrul EX-6 Curtici, mai precis nu vom explora şi nici exploata gaze de şist în nicio parte a perimetrului, nici prin fracturare hidraulică şi nici prin vreo altă metodă. Pe întreagă durata a acordului de concesiune, vom folosi doar tehnologiile tradiţionale care au fost utilizate de mai multe zeci de ani în România pentru explorarea şi exploatarea de resurse convenţionale. Activităţile convenţionale de explorare şi producţie pot co-exista cu cele agricole în cele mai bune condiţii, după cum s-a demonstrat în multe zone din România, de peste un secol. Mai mult decât atât, tehnologiile folosite de noi sunt cele mai moderne, ceea ce înseamnă că potenţialul productiv al terenurilor agricole este neafectat, iar activităţile agricole pot fi reluate imediat după finalizarea măsurătorilor de suprafaţă’, a declarat Gábor Zelei, managing director al Panfora Oil & Gas.
Toate operaţiunile pe care Panfora Oil & Gas are dreptul să le deruleze sunt detaliate în acordul de concesiune şi în programul de lucrări, documente semnate cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), singura autoritate relevantă din România în domeniul resurselor naturale.

Compania subliniază că aceste documente arată fără dubiu că nu există niciun angajament şi nicio obligaţie pentru explorarea de resurse neconvenţionale, cum sunt gazele de şist, iar ANRM a confirmat acest lucru în repetate rânduri.
Lucrările de explorare derulate de Prospecţiuni SA sunt primul pas pentru evaluarea potenţialului convenţional. Folosind tehnologii sigure şi confirmate, compania îşi respectă angajamentul de a asigura siguranţă şi sănătatea angajaţilor săi şi a comunităţilor în mijlocul cărora lucrează.
Măsurătorile de suprafaţă din zona EX-6 Curtici nu presupun extragerea ori utilizarea substanţelor din subsol, ci o ‘ecografie a pământului’. De asemenea, acestea nu presupun foraje şi excavări, deci nu afectează siguranţă comunităţilor locale. Terenurile sunt utilizate temporar, nefiind afectată starea lor iniţială. Operaţiunile nu afectează mediul (pânza freatică, aerul etc.), fertilitatea solului sau locuinţele localnicilor, se mai arată în comunicat.