Moldova încearcă să împiedice un referendum în Doroţcaia. Localitatea vrea să fie sub jurisdicţia Tiraspolului
Oficialii le-au vorbit sătenilor despre nivelul la care se află discuţiile cu pretinsele autorităţi de la Tiraspol, dar şi despre măsurile unilaterale pe care aceştia le întreprind şi care-i vizează nemijlocit pe ţărani. Cele mai multe întrebări au vizat accesul la pământurile agricole, valoarea pensiilor, dar şi serviciile medicale la care fie nu au acces, fie sunt scumpe, scrie Ziarul de Gardă.
Câţiva locuitori au încercat să pună în discuţie şi subiectul unui eventual referendum, însă reprezentanţii statului le-au explicat că o asemenea discuţie nu are sens, pentru că Transnistria este o parte a Republicii Moldova şi chiar dacă se pretinde a fi independentă, pe plan internaţional, aceasta nu este recunoscută, potrivit ziarului citat.
De asemenea, preşedintele parlamentului, Igor Corman, a îndemnat joi locuitorii din Doroţcaia să nu cedeze provocărilor, sugerând că asemenea iniţiative ar fi susţinute şi din exterior. ‘Probabil şi implicaţiile din exterior influenţează această stare de spirit (…) Interesul nostru este ca să analizăm toate propunerile şi să găsim anumite soluţii pentru locuitorii din aceste sate, nu este cazul să urmărim ce fac câteva zeci de oameni, dar să urmărim situaţia în ansamblu’, a declarat Corman.
Locuitorii din Doroţcaia se confruntă de mai mulţi ani cu impedimente la cultivarea terenurilor agricole, majoritatea cărora se află pe teritoriul controlat de regimul separatist de la Tiraspol. Recent, în localitate a fost creat un grup de iniţiativă care cere organizarea unui referendum privind trecerea satului Doroţcaia sub jurisdicţia Tiraspolului.
În luna februarie, în autonomia găgăuză din sudul Republicii Moldova au avut loc două referendumuri, declarate ilegale de justiţie şi de autorităţile de la Chişinău, privind dreptul la autodeterminare a autonomiei şi vectorul politicii externe a Republicii Moldova. Acţiunile au loc în contextul apropierii Republicii Moldova de UE, care urmează să semneze în aproximativ două luni Acordul de Asociere.