Moment istoric: A fost inaugurat Podul de la Brăila, cel mai mare și ultimul peste Dunăre, înainte de vărsarea în Marea Neagră – FOTO VIDEO UPDATE

Mega-podul de la Brăila a fost inaugurat joi în prezența mai multor oficiali români, fiind deschis traficului după ora 15:00. "Golden Gate" - ul românesc, ce unește județele Brăila și Tulcea, reprezintă cel mai mare pod suspendat construit în țară și peste Dunăre, fiind ultimul care traversează fluviul înainte de vărsarea în Marea Neagră.
Anemona Andone - joi, 06 iul. 2023, 13:41
Moment istoric: A fost inaugurat Podul de la Brăila, cel mai mare și ultimul peste Dunăre, înainte de vărsarea în Marea Neagră - FOTO VIDEO UPDATE

UPDATE 15:40

„S-a deschis oficial circulația pe Podul suspendat de la Brăila!”, a transmis ministrul Transporturilor într-o postare live (video jos), după ora 15:00.

 

Știrea inițială

„Prima legătură rutieră din istoria României între Tulcea și Brăila a fost deschisă astăzi! Podul suspendat de la Brăila va asigura dezvoltarea economică a zonei, va contribui la menținerea și la crearea de noi locuri de muncă, dar și de oportunități de investiții!”, a declarat joi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Asociația Pro Infrastructură a transmis imagini live cu traversarea podului, înainte de ora 13:00.

„API live de la deschidere, incognito”, a scris Ionuț Ciurea, directorul executiv al API, pe forumul PeUndeMerg.ro.

 

„Astăzi, 6 iulie 2023, s-a inaugurat podul suspendat peste Dunăre de la Brăila. Se va mai lucra la pod în continuare. Mai mult, deschiderea este între Calea Galați/DJ221B pe malul brăilean și ieșirea din Smârdan pe DN22 pe malul tulcean. Legăturile cu DN2B Centura Brăila, respectiv DN22 lângă Jijila se amână pentru toamnă, poate chiar decembrie. Sperăm să nu ne apuce 2024”, au mai spus cei de la API.

Și Comisia Europeană a informat că este inaugurat joi, 6 iulie, unul dintre cele mai mari proiecte finanțate prin politica de coeziune, podul de la Brăila din România.

Podul va lega porturile de la Marea Neagră și Delta Dunării de restul țării și de rețeaua transeuropeană de transportEN, mai amplă. Contribuția UE la acest proiect se ridică la 363 de milioane de euro din fondurile politicii de coeziune.

Acest pod suspendat, lung de 2 km și situat la 38 de metri deasupra apei, având patru benzi, este cel mai mare din România și cel mai mare pod peste Dunăre, ocupând, în general, locul trei în topul celor mai mari poduri suspendate din UE.

O mai bună mobilitate și dezvoltare economică

Podul va face posibil tranzitul liber al vaselor și va înlocui o cursă cu un feribot lent și nefiabil, care este adesea întreruptă din cauza condițiilor din timpul iernii și a condițiilor meteorologice nefavorabile.

Este de așteptat ca, prin deschiderea acestui pod, durata deplasării să se reducă cu aproximativ 50 de minute și să fie deservite zilnic aproximativ 11.400 de vehicule fizice. Se vor produce astfel beneficii foarte mari pentru mobilitatea forței de muncă, turism și schimburile comerciale și se vor consolida legăturile regiunii cu restul țării. De asemenea, vor fi stimulate mobilitatea și dezvoltarea economică prin călătorii mai rapide și mai sigure, un acces mai ușor al comunităților locale la îngrijirile de sănătate, precum și la serviciile publice și comerciale din întreaga regiune de sud-est a României.

Proiectul va contribui totodată la construirea a 23,4 km de infrastructură de transport precum drumuri, poduri, joncțiuni, treceri la nivel și pasaje superioare.

Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme, a declarat: „Podul este o dovadă a modului în care cetățenii beneficiază de avantajele create de politica de coeziune la fața locului. Oamenii nu mai sunt nevoiți să întreprindă o călătorie lentă și uneori periculoasă cu feribotul peste Dunăre, ci pot traversa acum cu ușurință cel mai mare fluviu european în doar câteva minute, ceea ce va avea un impact substanțial asupra economiei regiunii și asupra vieții localnicilor, având efecte și dincolo de granițele zonei – inclusiv în țările învecinate, Republica Moldova și Ucraina.”

Adina Vălean, comisarul pentru transporturi, a declarat: „Podul de la Brăila, unul dintre cele mai mari și mai sofisticate tehnic din Europa, este un proiect de succes atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană. Această nouă conexiune de transport va duce la dezvoltarea economică în comunitățile din vecinătate și va avea un impact pozitiv pentru regiunile Dobrogea și Moldova. În plus, podul are o importanță sporită în contextul geopolitic actual, al războiului din Ucraina. Creșterea capacității infrastructurii din regiunea Dunării este vitală pentru a îmbunătăți securitatea la nivelul Uniunii Europene și pentru a asigura transportul mărfurilor care tranzitează România dinspre și înspre Ucraina și Republica Moldova.”

De asemenea, centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române a informat că circulația rutieră pe noul pod se va desfășura cu restricție de viteză de 80 km/h. Noaptea, în intervalul orar 21.00 – 06.00, de luni până vineri, circulația pe pod va fi suspendată. În weekend-uri și sărbători legale (chiar dacă sunt zile din cursul săptămânii), circulația rutieră va fi deschisă.

Aceste prevederi se aplică până la data de 30 noiembrie 2023.

Țintele principale ale proiectului sunt realizarea unui pod rutier suspendat peste Dunăre în zona Brăila, cu 4 benzi de circulație. Realizarea podului suspendat are o importanță locală prin realizarea conexiunii între județele Brăila și Tulcea cât și o importanță internațională prin realizarea conexiunii Regiunii Sud-Est cu coridorul trans-European IV și coridorul pan-European IX.

Obiectivele specifice ale proiectului:

1. Construcția podului peste fluviul Dunărea în zona Brăila, cu o lungime de 1.974,30 m, din care 1,120 metri deschidere centrală.

2. Construcția de drumuri între Brăila și Jijila, cu o lungime de 19,05 km de 2X2;

3. Construcția unui drum de legătură cu localitatea Măcin, cu o lungime de 4,350 km de 2×1;

Prezentul proiect se situează pe teritoriul administrativ al localităților Brăila și Vădeni, aparținând județului Brăila, cât și pe teritoriul localităților Smârdan și Jijila, aparținând județului Tulcea. Proiectul realizat începe la nord de municipiul Brăila, din intersecția DN2B Buzău – Brăila – Galați cu șoseaua Baldovinești (km 110+344 DN2B), intersectează drumul județean DJ 221B după care traversează drumul național DN22B Brăila – Galați și Fluviul Dunărea în zona km 165+800 (kilometraj pe Dunăre măsurat de la Sulina), după care realizează legătura cu drumul național DN22 Râmnicu Sărat – Brăila – Tulcea (km 108+310), la nord de localiltatea Jijila. După traversarea Dunării traseul va face legătura cu drumul național DN22 între localitățile Smârdan și Măcin printr-un drum de legătură.

Valoarea inițială a contractului semnat cu Asocierea Astaldi S.P.A. – IHI Infrastructure System Co. Ltd. a fost de 1,995 miliarde de lei, fără TVA.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis într-un comunicat la finele lunii trecute detalii despre finanțarea din fonduri europene a acestui mega – proiect. Astfel, după semnarea Actului Aditional nr. 4, valoarea totală a contractului de finanțare a ajuns la 3,44 miliarde de lei. Valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este în sumă de 1,69 miliarde de lei, echivalentă cu 85% din valoarea totală eligibilă aprobată.

De asemenea, valoarea cofinanțării eligibile a beneficiarului, de 15% la POIM, este de 299,46 milioane de lei, în vreme ce valoarea neeligibilă inclusiv TVA este 1,44 miliarde de lei.

Principalele lucrări prevăzute în cadrul contractului:
– Podul suspendat peste Dunăre
– 2 viaducte de acces
– 1 viaduct peste calea ferată
– 23,4 km lucrări rutiere (drumuri)
– 35 poduri, pasaje și structuri minore
– 86 podețe
– 9 noduri rutiere și sensuri giratorii
– 1 Centru de Întreținere și Coordonare
– 1 stație de taxare

Asociația Pro Infrastructură (API) a prezentat evoluția construrii podului în imagini timelapse. „Timp de 101 săptămâni în perioada mai 2021-mai 2023, camere noastre au surprins în imagini 4K fazele critice ale execuției podului suspendat de la Brăila: instalarea pasarelei (catwalk), întinderea cablurilor principale, instalarea și sudarea celor 86 de segmente ale tablierului metalic, aplicarea straturilor de hidroizolație și, în final, asfaltarea”, au explicat reprezentanții API.

Proiectul Podului de la Brăila este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020.

FOTO – VIDEO: Facebook Asociația Pro Infrastructură

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...