Momente mai rare: România produce ziua mai multă energie electrică de la soare decât din gaz

12 04. 2022
fotovoltaic 4575676

Zilele însorite de care avem parte în ultimul timp, coroborate și cu încălzirea vremii, care a dus la sistarea furnizării energiei termice pentru încălzire în centralele pe gaz, se văd și în structura producției de energie electrică.

De exemplu, de astăzi de la ora 10.13, fotovoltaicul a “sărit” peste gaz în mixtul energetic al țării, centralele pe gaze producând la o putere de 566 MW, iar panourile fotovoltaice la 579 MW. Ulterior, producția instantanee a fotovoltaicelor a crescut la 700 MW, cât produce un reactor de la Cernavodă, iar la ora redactării acestei știri scăzuse la 661, dar tot peste cât se genera în centralele pe gaz.

Primele două surse de producție sunt, la această oră, centralele hidro și turbinele eoliene.

Dincolo de încălzirea vremii și de soarele prezent mai mult timp pe cer, mai există câteva cauze ale aportului mic al centralelor pe gaze. Astfel, cea mai mare unitate de acest fel, cea a Petrom de la Brazi este încă în revizie parțială până la finalul lunii – funcționează una dintre cele turbine pe gaz și cea pe abur la jumătate din capacitate, și mai există și câteva opriri planificate, la CET București Vest (probleme la compresorul de gaz) și la centrala veche de la Iernut, unde nu funcționează două grupuri, până la sfârșitul acestei luni.

Potrivit datelor ANRE, capacitatea instalată în centralele pe hidrocarburi este de 2.800 MW, iar cea în centrale fotovoltaice de aproape 1.400 MW.