Ecuaţia este complicată pentru acest mic stat de doi kilometri pătraţi care a lansat un apel pentru depunerea de candidaturi privind proiectul său de extindere teritorială care, într-o primă etapă, va însemna construirea unei imense ‘dale’ submarine evaluate la un miliard de dolari. Proiectul de extindere ar urma să se finalizeze în jurul anului 2014.
Pe o hartă a litoralului micului regat, guvernul a delimitat o suprafaţă care va putea găzdui un nou cartier, adiacent unei săli de spectacole şi congrese – Grimaldi Forum.
Suveranul Albert al II-lea s-a angajat să protejeze mediul marin, dar, scrie AFP, la doar 20 de metri la dreapta de viitorul cartier începe rezervaţia marină Larvotto, mândria regatului, iar la patru metri mai la stânga se află alte atracţii marine.
Noul cartier va fi format din blocuri cu şase până la 10 etaje, parcări, centre comerciale, birouri şi o plajă. În total, 60.000 de metri pătraţi.
Odată selecţia constructorului realizată, acesta va avea la dispoziţie 12 luni pentru negocieri cu statul şi finalizarea ofertei globale.
În 2008, principatul a renunţat la un proiect de extindere tot în proximitatea rezervaţiei marine, dar de două ori mai mare, ca urmare a crizei economice.
În opinia ministrului de stat (şeful guvenului) Michel Roger, lansarea noului proiect este posibilă pentru că ‘Monaco a ieşit din criză’. ‘Am revenit la fundamente sănătoase’, a spus el, vorbind de optimism în privinţa viitorului economic al ţării.
Principatul consideră că are nevoie de 350.000 metri păstraţi suplimentari la fiecare zece ani pentru dezvoltarea sa. În anii 60, un cartier cu centre de afaceri şi apartamente rezidenţiale, ‘Fontvieille’, a fost construit pe 22 de hectare, în partea de vest.
În Monaco nu mai există practic terenuri goale, iar vechile clădiri sunt distruse pentru a se construi imobile mai înalte, aşa cum se întâmplă în prezent cu ‘La Tour Odeon’. Această construcţie va atinge 170 de metri şi va avea 49 de etaje, iar apartamentele ar urma să fie vândute în medie cu 50.000 de euro metrul pătrat, faţă de 30.000 de euro metrul pătrat în restul principatului.