În jurul orei 8,05 GMT, moneda unică europeană era cotată la 1,26955 dolari, cea mai scăzută valoare înregistrată după luna noiembrie 2012. Euro s-a depreciat şi în raport cu yenul japonez până la 138,94 yeni faţă de 139,37 yeni miercuri seară.
În opinia analiştilor moneda euro este afectată de ultimii indicatori dezamăgitori referitori la starea de sănătate a economiei europene, care au alimentat speculaţiile cu privire la o nouă relaxare a politicii monetare a Băncii Central Europene (BCE) la reuniunea care va avea loc joia viitoare. În plus, cele mai recente comentarii ale preşedintelui BCE, Mario Draghi, sunt văzute de traderi ca o expresie a intenţiei BCE de a introduce noi măsuri de sprijinire a economiei, precum un program de achiziţionare de active.
În schimb, pe celălalt mal al Atlanticului, economia americană înregistrează o relansare consistentă astfel că este posibil ca luna viitoare Rezerva Federală să pună capăt programului său de achiziţionare de active, ceea ce ar da semnalul pentru începerea creşterii costului creditului.
‘Divergenţa dintre politica monetară a Rezervei Federale americane (Fed) şi cea a Băncii Central Europene (BCE) devine evidentă’, a apreciat Jameel Ahmad, analist la FXTM.
Investitorii aşteaptă acum ziua de vineri când vor fi publicate cifrele definitive privind evoluţia Produsului Intern Brut al SUA în trimestrul al doilea, cifre care ar putea ofere o serie de indicii cu privire la calendarul şi amploarea unei eventuale majorări a dobânzii de bază în SUA.