Bloomberg: Monedele din Europa Centrală şi de Est nu au fost afectate de prăbuşirea bursei chineze

Economica.net
24 08. 2015
zlot_polonez_25160800_00863900

Zlotul polonez s-a depreciat cu 0,2% în raport cu moneda euro, în timp ce leul românesc şi forintul ungar s-au depreciat cu doar 0,1%. În schimb, rubla rusească s-a depreciat cu 3,2%, randul sud african a scăzut cu 2,6%, iar lira turcească a pierdut 1,8% în raport cu moneda euro.

Bursa de la Shanghai a închis luni cu o scădere de 8,49%, cea mai mare contracţie din ultimii opt ani, ceea ce a afectat şi restul burselor asiatice, precum şi principalele burse europene. Cotaţia petrolului a atins cea mai scăzută valoare din ultimii şase ani şi jumătate, iar indicele Bloomberg, ce regrupează 22 de materii prime, a atins cel mai redus nivel înregistrat în ultimii 16 ani.

‘Chiar dacă trendul general este unul negativ, există unele diferenţe în rândul monedelor economiilor emergente pe baza impactului preţului materiilor prime’, a declarat Wolfgang Ernst, analist la Raiffeisen Bank International AG. Europa Centrală şi de Est are puţine legături comerciale directe cu China şi în plus o scădere a preţului petrolului este în avantajul său. Cu toate acestea, Wolfgang Ernst avertizează că, dacă Rezerva Federală americană continuă cu planurile sale de majorare a dobânzii de bază, va fi mai greu pentru monedele statelor din Europa de Est să fac faţă presiunilor globale.

Analiştii de la Raiffeisen Bank International AG se aşteaptă ca zlotul polonez să se aprecieze cu 4,1% în raport cu euro până la finele anului, în timp ce forintul ungar ar urma să rămână stabil la 315 forinţi pentru un euro. Wolfgang Ernst precizează că banca austriacă îşi va revizui estimările ca urmare a deteriorării mediului în statele în curs de dezvoltare.