„Se observă o preocupare mai accentuată pentru o eventuală încetinire a creşterii economice, deşi ar fi benefică pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii. În contextul unei uşoare scăderi, probabil că scade în acelaşi timp şi valoarea companiilor şi, atunci, probabil există o creştere a pieţei de achiziţii şi fuziuni. În acest moment, multiplii sunt la un nivel ridicat, nu la fel ca în 2018, dar sunt consideraţi destul de mari ca şi nivel de multiplu de EBITDA. Având în vedere ultimele evenimente acum, cu coronavirus şi impactul Chinei considerabil în economia globală, coronavirus poate să ducă chiar la o scădere a economiei sau să contribuie la o încetinire a economiei. Este greu de spus cu cât, dar am văzut o scădere pe bursă de curând”, a menţionat Andreea Bistriceanu.
Potrivit acesteia, o descreştere a pieţei de fuziuni şi achiziţii este puţin probabilă în acest an, deoarece „dobânzile sunt destul de mici şi atunci accesul la finanţare este facil”. De asemenea, Andreea Bistriceanu a subliniat că „există o competiţie şi o nevoie de inovare care se întâmplă nu numai organic, ci şi prin achiziţie”.
Piaţa de fiziuni şi achiziţii din România este estimată, pentru anul acesta, la acelaşi nivel ca anul trecut, aproximativ 5,2 miliarde de euro.