Monitorul Social: Ponderea alocării resurselor în sistemul de învăţământ românesc e extrem de diferită de cea a altor ţări UE

Economica.net
08 10. 2018
scoala_elevi_65493_46248500

Potrivit sursei citate, unul dintre efectele măsurabile ale acestei stări de fapt este o situaţie „nemulţumitoare” în ceea ce priveşte rezultatele elevilor români la testele PISA, în cazul matematicii înregistrându-se în ultimii ani o stagnare, iar în ceea ce priveşte citirea şi gândirea ştiinţifică – o scădere.

Conform aceleiaşi surse, sistemul primar este subfinanţat, beneficiind de o pondere de două ori mai mică decât în ţări cu sisteme de educaţie performante, precum Danemarca sau ţări din Europa estică precum Letonia.

„Există două explicaţii posibile (care nu se exclud reciproc): fie resursele alocate învăţământului primar nu conduc spre dobândirea aptitudinilor educaţionale la un nivel acceptabil, fie resursele alocate sistemului gimnazial sunt distribuite în mod ineficient”, arată aceeaşi sursă.

Infograficul indică faptul că pentru învăţământul primar se alocă 20,3% din procentul alocat educaţiei, faţă de 44,9% în Danemarca, pentru învăţământul secundar (clasele V – XII) – 39,8%, pentru terţiar (facultăţi) – 26,8%.