Dewayne Johnson a fost diagnosticat cu cancer limfatic la vârsta de 42 de ani, în 2014. El este doar unul dintre sutele de bolnavi de cancer care au dat în judecată Monsanto, procesul de vineri având potenţialul de a stabili un precedent pentru alte cazuri împotriva companiei.
Cazul lui Johnson a fost devansat faţă de altele întrucât acesta este pe moarte. Pe când lucra ca grădinar într-o şcoală din zona golfului San Francisco acesta a folosit Roundup şi un alt produs Monsanto, Ranger Pro, la serviciu.
Bărbatul pune pe seama utilizării Roundup apariţia cancerului şi acuză compania – recent achiziţionată de Bayer – că a ascuns pericolele erbicidului. Monsanto susţine pe de altă parte că glifosatul poate fi utilizat în siguranţă şi respinge acuzaţiile.
Scott Partridge, vicepreşedinte al Monsanto, a precizat într-un comunicat trimis prim e-mail DPA că Montsanto are compasiune penru Johnson şi pentru familia lui, dar decizia nu schimbă faptul că peste 800 de studii ştiinţifice şi analize, inclusiv cele ale Agenţiei americane de protecţia mediului, „susţin concluzia că glifosatul nu este cancerigen şi că nu a provocat cancerul dlui Jonhson”.
Partridge a spus că Monsanto va face apel şi îşi va apăra viguros produsul „care a fost sigur pentru folosinţă timp de 40 de ani şi este necesar, eficient şi un instrument sigur pentru fermieri şi pentru alţii”.
Procesul şi-a urmat cursul luna trecută, după ce judecătorul Vince Chhabria a respins cererea Monsanto de anulare. Compania a motivat că peste 400 de reclamanţi nu au putut dovedi că glifosatul, ingredientul controversat din Roundup, provoacă limfomul non-Hodgkin, un tip de cancer care afectează celulele sângelui.
Pe lângă procesele individuale, există şi un proces comun judecat de acelaşi tribunal care a fost înaintat de fermieri, grădinari şi consumatori.