Montarea contorului inteligent de energie electrică e obligatorie. Cine refuză ar putea fi deconectat

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a elaborat o nouă reglementare aflată încă la stadiul de proiect, referitoare la instalarea contoarelor inteligente de energie electrică, ce aduce, pe lângă altele, clarificări pentru situaţia în care consumatorul de energie refuză să-i fie montat acest contor.
Economica.net - joi, 01 iun. 2017, 21:02
Montarea contorului inteligent de energie electrică e obligatorie. Cine refuză ar putea fi deconectat

Instalarea smart-meterelor, contoarele inteligente de energie electrică, nu este opţională, dar distribuitorii de energie care instalează contoarele vor face, anterior instalării, anumite măsurători pe care să le arate consumatorilor care, iniţial, refuză instalarea lor, că nu au de ce să se teamă.

Deşi instalarea lor are multiple avantaje, şi pentru clienţi şi pentru distribuitorii de energie electrică, ar putea crea temeri că, pentru cele la care transmisia datelor se face prin unde radio, emisiile de radiaţii electromagnetice ar putea cauza probleme.

Potrivit ordinului, dacă iniţial un consumator refuză instalarea, operatorul de distribuţie face măsurători asupra nivelului de radiaţii electromangetice, pe care i le arată apoi consumatorului. Dacă emisiile sunt sub nivelul stipulat de lege, are dreptul să instaleze noul contor, iar dacă nu, poate decide să amplaseze contorul la limita propriatăţii.
Dacă şi după măsurători care arată că respectivele contoare resptectă normele privind nivelul de emisii electromagnetice consumatorul tot refuză să i fie instalat noul contor, distribuitorul poate ajunge, la limită, să-l deconecteze.

Iată, în detaliu, prevederea din proiectul de ordin al ANRE referitoare la situaţia în care consumatorul refuză instalarea noilor contoare:

Art. 26. (1) Cu cel puțin 15 de zile înainte de data programată pentru înlocuirea contorului, OD (operatorul de distribuţie-n.red.) informează consumatorul cu privire la schimbarea contorului existent cu unul integrabil în SMI (Sistem de măsurare inteligentă a energiei electrice – n.red), beneficiile acestuia, funcționalitățile opționale și condițiile de implementare, în conformitate cu prevederile de la art. 24 alin (1), (2), (3) și (4), precum și în legătură cu procedura urmată în cazul exprimării refuzului.

(2) OD solicită consumatorului să fie înștiințat în scris de către acesta dacă refuză înlocuirea contorului, cu cel puțin 5 zile înainte de data programată.

(3) În cazul în care consumatorul refuză înlocuirea contorului, OD poate efectua măsurători asupra nivelului de emisii electromagnetice în spațiul din imediata vecinătate a contorului, cu respectarea legislației specifice în vigoare și, dacă a efectuat măsurători, le prezintă consumatorului.

(4) Dacă nivelul emisiilor electromagnetice respectă valorile limită prevăzute de actele normative în vigoare, OD înlocuiește contorul existent cu un contor integrabil în SMI, iar costurile măsurătorilor sunt suportate de consumator prin intermediul facturii de energie electrică.

(5) Dacă nivelul emisiilor electromagnetice nu respectă valorile limită prevăzute de actele normative în vigoare, OD poate decide asupra reamplasării grupului de măsurare la limita de proprietate.

(6) În cazul în care OD nu primește înștiințarea de refuz prevăzută la alin. (2) și consumatorul refuză în scris înlocuirea contorului la data programată, OD amână cu 30 zile schimbarea contorului în vederea aplicării prevederilor de la alin. (3), cu respectarea prevederilor de la alin. (4) și (5).

(7) În cazul în care consumatorul refuză înlocuirea contorului, deși măsurătorile efectuate de OD și aduse la cunostința consumatorului demonstrează că nivelul emisiilor electromagnetice respectă valorile limită prevăzute de actele normative în vigoare, OD are dreptul să aplice prevederile legale în vigoare referitoare la împiedicarea OD de a verifica sau înlocui grupurile de măsurare.

Prevederile legale spun că, în situaţia în care se ajunge la aşa ceva, operatorul de distribuţie poate deconecta locul de consum.

Ce face un contor inteligent

Contoarele inteligente sunt conectate cu dispeceratul distribuitorului, pentru a putea fi realizat, de la distanță, automatizat, un flux bidirecțional de comunicare, în orice moment.
Instalarea acestor dispozitive care pot fi operate de la distanță va oferi o gamă largă de beneficii clienților. Prin sistemul de contorizare inteligentă se vor putea realiza citiri de la distanță a consumului de energie electrică, dar și operațiuni comerciale precum schimbări tarifare, conectări și deconectări, sporind astfel confortul clienților și reducând inconveniența vizitelor la locație. Astfel, furnizorii vor putea utiliza citirile automate oferite de contorul în loc de estimări, pentru facturare, astfel încât facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrică.

În plus, clienții vor putea avea acces la informații detaliate și actualizate la zi cu privire la consumul lor de energie. Această monitorizare în timp real le va permite acestora să-și planifice în mod adecvat consumul de energie. Contoarele inteligente colectează date privind calitatea furnizării de energie electrică, monitorizând în timp real continuitatea serviciului, raportând erori în sistemul de rețea sau defecțiuni și localizând anomaliile posibil cauzate de consumul necontorizat de energie.

Te-ar mai putea interesa și
Cum va influența alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA economia europeană și implicit pe cea românească
Cum va influența alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA economia europeană și implicit pe cea românească
Analiștii economici au ajuns la concluzia ca politica lui Donald Trump ar influența creșterea inflației la nivel mondial cu circa 1%, implicit și a inflației României, chiar dacă aici......
Se va scumpi livrarea în 2025? Lucian Baltaru, CEO Sameday: Costurile serviciilor de curierat nu au cum să nu crească. Cel mai mare cost este salariul curierului, combustibilul și mașina
Se va scumpi livrarea în 2025? Lucian Baltaru, CEO Sameday: Costurile serviciilor de curierat nu au cum să nu crească. ...
Costurile de livrare a coletelor se vor scumpi în 2025, pe fondul creșterii salariului minim și a introducerii de noi ...
Ce pericol mai reprezintă Ucraina pentru piața agricolă românească
Ce pericol mai reprezintă Ucraina pentru piața agricolă românească
În septembrie, exporturile de produse agricole ale Ucrainei erau la nivelul lui 2021, iar producțiile de cereale din acest ...
De ce plătesc românii dobânzi aproape duble față de restul europenilor
De ce plătesc românii dobânzi aproape duble față de restul europenilor
Plătim în România rate la creditele bancare cu o medie a dobânzilor anuale efective de aproximativ 6.5%, aproape dublu ...