‘Această creştere a economiei se întâmplă înainte de toate printr-un declin al ratelor dobânzilor deoarece nivelul ridicat al randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale italiene nu reflectă fundamentele recente ale economiei şi situaţia finanţelor publice’, a declarat Mario Monti.
Institutul italian de statistică (Istat) a anunţat luni că Produsul Intern Brut al Italiei a înregistrat în perioada aprilie-iunie 2012 un declin de 0,8% comparativ cu precedentele trei luni, după ce în august estima o scădere de 0,7%. În ritm anual, economia italiană s-a contractat cu 2,6%, faţă de 2,5% cât s-a prognozat în luna trecută. Este cel mai semnificativ declin de la sfârşitul lui 2009.
Mario Monti nu a oferit estimări privind aşteptata creştere a economiei în 2013. Săptămâna trecută ministrul de finanţe Vittorio Grilli a anunţat că noile estimări privind evoluţia economiei în 2012 ar urme să fie publicate în cursul acestei luni.
Randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale spaniole şi italiene au continuat să scadă săptămâna trecută, după ce BCE a adoptat program nelimitat de achiziţionare a bondurilor, pentru a atenua presiunile asupra statelor din zona euro care se confruntă cu probleme financiare.
Randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au scăzut la 5,198%, în urma declaraţiilor lui Mario Draghi privind noul program de achiziţionare a bondurilor, numit ‘Outright Monetary Transactions’ (OMT), care va înlocui precedentul program şi va ajuta BCE să cumpere nelimitat obligaţiuni cu scadenţă între un an şi trei ani.
‘Dacă pieţele financiare din zona euro s-au liniştit după anunţul BCE privind noul program de achiziţionare a bondurilor, probabil ratele dobânzilor pentru obligaţiunile guvernamentale italiene vor scădea treptat şi nu vom avea nevoie să folosim noua facilitate a BCE’, a afirmat Mario Monti. Acesta a subliniat că disciplina fiscală şi reformele structurale implementate de Italia ar trebui să fie suficiente pentru scăderea costurilor de finanţare ale ţării.
Oficialul italian a exclus orice cerere a Italiei pentru un ajutor suplimentar de la BCE dar a afirmat că de asemenea orice potenţială cerere de ajutor nu ar trebui stigmatizată.
Recesiunea a dus la scăderea veniturilor din impozite, a locurilor de muncă şi a consumului, ceea ce face mai dificil pentru guvernul condus de Mario Monti să-şi îndeplinească ţinta de reducere a deficitului bugetar la 0,1% din PIB în 2014.
Datoria publică a Italiei a urcat la 120,1% din PIB în 2011 şi ar urma să ajungă la 123,4% din PIB anul acesta, a anunţat guvernul în aprilie.
Analiştii avertizează că Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea avea nevoie de asistenţă financiară, din cauza creşterii costurilor sale de creditare şi a adâncirii crizei din zona euro. Randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au depăşit recent 6%, un nivel pe care mulţi analişti îl consideră nesustenabil pe termen lung.