Monti: Spania ar putea reaprinde criza datoriilor de stat
„Nu este nevoie de prea mult pentru reapariţia riscurilor de contagiune”, a spus Monti la o conferinţă susţinută duminică în Italia, la câteva zile după ce guvernul de la Roma a adoptat o lege de modificare a reglementărilor din domeniul muncii, potrivit Bloomberg.
Monti a lăudat măsurile luate de guvernul spaniol pentru „relaxarea” reglementărilor de pe piaţa muncii şi a recomandat Spaniei să dea mai multă atenţie scăderii deficitelor din bugetul naţional.
Miniştrii Finanţelor din zona euro se pregătesc să adopte în următoarele zile un acord de consolidare a mecanismelor de siguranţă ale blocului monetar.
Oficialii se vor întâlni vineri la Copenhaga pentru a pune la punct o înţelegere care va ridica plafonul de 500 miliarde euro al fondurilor de urgenţă ale zonei euro.
Simptomele crizei datoriilor de stat s-au redus în ultima perioadă, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a injectat 1.000 miliarde euro prin două operaţiuni de refinanţare pe trei ani destinate băncilor, efectuate în decembrie şi februarie, iar Uniunea Europeană şi FMI au aprobat cel de-al doilea acord de asistenţă externă pentru Grecia, de 130 miliarde euro.
Pe de altă parte, zona euro pare că se îndreaptă către o perioadă de recesiune profundă, din cauza măsurilor de austeritate care au rolul de a reduce deficitele bugetare şi datoriile publice, însă exercită presiuni asupra creşterii economice.
Gravitatea situaţiei este subliniată de revenirea în creştere a costurilor de finanţare ale Spaniei şi Italiei.
Randamentul de referinţă al obligaţiunilor Spaniei cu maturitatea la zece ani a crescut săptămâna trecută cu 19 puncte de bază (0,19 puncte procentuale), la 5,39%, în urcare pentru cea de-a treia săptămână consecutiv. Economistul şef al Citigroup, Willen Buiter, a declarat că Spania riscă tot mai mult să ajungă la restructurarea datoriilor.
În acelaşi timp, randamentul titlurilor italiene cu maturitatea similară a urcat cu 20 puncte de bază, la 5,06%.