Raiffeisen Bank SA este subsidiara din România a grupului austriac Raiffeisen Bank International AG (RBI).
În acelaşi timp, Moody’s a confirmat ratingul BCA (de soliditate financiară) la ‘ba2’ şi ratingul BCA ajustat la ‘ba1’. Perspectiva ratingului pentru depozitele în monedă locală pe termen lung a fost modificată de la stabilă la pozitivă, în timp ce perspectiva atribuită calificativului pentru depozitele pe termen lung a fost menţinută la stabilă.
Acţiunea vine după ce, vineri, Moody’s a revizuit în creştere, de la ‘ba1’ la ‘baa3’, ratingul BCA (de soliditate financiară) atribuit grupului austriac Raiffeisen Bank International AG (RBI) şi a confirmat la ‘A3’ calificativul pentru datoriile şi depozitele pe termen lung, cu perspectivă stabilă, şi la ‘baa3’ ratingul BCA ajustat.
De asemenea, acţiunea de rating ţine cont de îmbunătăţirea fundamentelor de creditare ale subsidiarei din România a Raiffeisen Bank International, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.
În confirmarea ratingului BCA (de soliditate financiară) la ‘ba2’ al Raiffeisen Bank SA, Moody’s a ţinut cont de îmbunătăţirea performanţei băncii, în linie cu aşteptările agenţiei. Confirmarea reflectă opinia Moody’s că redresarea mediului operaţional din România trebuie să sprijine îmbunătăţirea continuă a situaţiei activelor, ceea ce va putea duce la majorarea în creştere a acestui calificativ în următoarele 12-18 luni.
Rata creditelor neperformante (NPL) a subsidiarei din România a Raiffeisen Bank International era la un nivel acceptabil – 6,4% – la sfârşitul anului trecut. Există posibilitatea îmbunătăţirii acestui procent, consideră Moody’s.
Perspectiva pozitivă atribuită pentru depozitele în monedă locală pe termen lung reflectă aşteptările Moody’s privind o îmbunătăţire suplimentară a profilului de creditare al băncii în următoarele 12-18 luni. Agenţia estimează că va continua reducerea creditelor neperformante şi majorarea portofoliului de împrumuturi, datorită mediului operaţional mai favorabil şi a cererii mai solide pentru credite în România. Moody’s crede că banca se va baza pe nivelul solid al activelor sale pentru a finanţa avansul creditării şi a menţine un nivel adecvat al capitalului.
Perspectiva stabilă atribuită ratingului ‘Baa3’ pentru depozitele pe termen lung în valută este constrâns de plafonul ratingului suveran al României.
În România, Raiffeisen Bank oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare pentru aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii. Banca are o reţea de aproape 500 de agenţii în toată ţara, peste 1.140 de ATM-uri, aproximativ 14.000 de terminale EPOS şi peste 80 de MFM-uri.