Moody’s a îmbunătăţit ratingul pentru depozitele în valuta ale BRD, BCR şi Raiffeisen. Perspectiva rămane însă negativă
Decizia vine în urma modificării plafoanelor de ţară aplicate jurisdicţiilor băncilor, după ce Moody’s a actualizat metodologia. În mod obişnuit, plafoanele de ţară indică cel mai ridicat nivel al ratingului care ar fi atribuit în mod general pentru cele mai importante obligaţii financiare ale băncilor domiciliate într-o ţară, fără consideraţiile excepţionale, cum ar fi sprijinul extern din afara ţării, precizează Moody’s.
Schimbările reflectă poziţia agenţiei că riscurile care afectează accesul la depozitele băncilor nu sunt diferite din punct de vedere material de cele care afectează capacitatea băncilor de a-şi îndeplini obligaţiile aferente serviciului datoriei. Ca rezultat al schimbării metodologiei, plafoanele aplicate depozitelor în valută au fost majorate în România, Croaţia, Georgia şi Ungaria, ceea ce a avut ca rezultat revizuirea în creştere a ratingurilor pentru depozitele în valută pentru zece bănci.
Acţiunea de rating acoperă: Raiffeisenbank Austria d.d., JSC TBC Bank, JSC Bank of Georgia, Erste Bank Hungary Zrt., Kereskedelmi & Hitel Bank Rt., OTP Bank NyRt, Raiffeisen Bank Zrt., BRD – Groupe Societe Generale, Banca Comercială Română (BCR) şi Raiffeisen Bank.
Perspectivele atribuite ratingurilor pentru depozitele în valută pe termen lung pentru şase din cele zece bănci afectate de acţiunea de rating de joi rămân nemodificate. Perspectivele atribuite ratingurilor pentru depozitele în valută pe termen lung ale BRD – Groupe Societe Generale, BCR şi Raiffeisen Bank rămân negative, ţinând cont că ratingul suveran constrânge ratingurile băncilor, în timp ce perspectivele atribuite ratingurilor pentru depozitele în valută pe termen lung ale JSC TBC Bank, JSC Bank of Georgia şi Raiffeisenbank Austria d.d. rămân stabile.
De asemenea, Moody’s a schimbat, de la pozitivă la stabilă, perspectivele atribuite ratingurilor pentru depozitele în valută pe termen lung pentru patru bănci din Ungaria: Erste Bank Hungary Zrt., Kereskedelmi & Hitel Bank Rt., OTP Bank NyRt şi Raiffeisen Bank Zrt.
În cazul României, ratingurile pentru depozitele băncilor ar putea fi revizuite în scădere în urma deteriorării ratingului suveran, a slăbirii solidităţii creditării sau o capacitate mai redusă de absorbţie a pierderilor. Agenţia avertizează că în prezent este puţin probabilă o îmbunătăţire a ratingurilor pentru depozitele băncilor româneşti ţinând cont de perspectivele lor negative.