Cele mai mari bănci britanice trebuie să respecte în întregime noile norme de capital Basel III începând din luna ianuarie 2014, cu cinci ani mai devreme decât termenul limită impus la nivel global, a anunţat recent Autoritatea britanică de Supervizare Bancară (Prudential Regulatory Authority).
Instituţiile de creditare britanice, inclusiv Royal Bank of Scotland, Barclays, Lloyds şi HSBC Holdings Plc, vor trebui să îndeplinească din 2014 cerinţele de capital impuse de Basel Committee on Banking Supervision. Aceste reguli au fost elaborate ca răspuns la criza financiară din 2008 şi sunt considerate vitale pentru asigurarea capitalizării instituţiilor financiare împotriva viitoarelor şocuri financiare.
Reglementările destinate întăririi instituţiilor cu probleme prin convertirea unor bonduri în capital şi intenţia de a se constitui un zid de protecţie în jurul diviziilor de creditare şi consum eclipsează îmbunătăţirea mediului operaţional pentru bănci şi fundamentele stabilităţii lor financiare, se arată în raportul Moody’s. În plus băncile din Marea Britanie se confruntă în continuare cu expunerea la costuri legate de litigii şi alte costuri care ar putea afecta profitabilitatea şi eroda capitalul unor instituţii’, apreciază analistul Carlos de la agenţia de evaluare financiară. Acesta adaugă: ‘Ne aşteptăm ca evaluările fundamentelor de creditare ale majorităţii băncilor britanice să rămână stabile datorită perspectivelor mai solide de creştere ale economiei’.
De asemenea, Moody’s atribuie perspective negative principalelor şase mari bănci din Marea Britanie.
O reglementare Basel III impune ca minimul efectului de pârghie (leverage ratio), limita fondurilor pe care le poate împrumuta banca pentru a-şi finanţa afacerile, să fie de 3% din activele totale. De asemenea, băncile britanice vor avea nevoie de un capital tampon, echivalentul a cel puţin 7% din activele lor riscante.
‘Aceste decizii vor întări stabilitatea sectorului financiar şi vor întări capitalul instituţiilor de creditare din Marea Britanie’, a anunţat Autoritatea britanică de Supervizare Bancară (PRA).
PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,8% în trimestrul doi din 2014, iar datele Oficiului Naţional de Statistică (ONS) arată că economia este acum cu 0,2% înaintea nivelului ridicat înregistrat înaintea crizei, în primele trei luni din 2008.
Comparativ cu trimestrul doi din 2014, PIB-ul Regatului Unit a urcat cu 3,1% în perioada aprilie-iunie 2014, cel mai rapid ritm de expansiune din 2007 şi al şaselea trimestru consecutiv de creştere.
Banca Angliei (BoE) se aşteaptă la o creştere a economiei de 3,4% în acest an, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre ţările cu cea mai bună evoluţie din rândul naţiunilor dezvoltate.
În 2013, economia Marii Britanii a crescut cu 1,7%, sub avansul de 1,9% înregistrat de Statele Unite, dar depăşind majoritatea economiilor europene.