Moody’s a înrăutăţit perspectiva ratingului Hidroelectrica de la stabilă la negativă

Moody's a înrăutăţit perspectiva ratingului Ba1 al Hidroelectrica pentru datoriile pe termen lung de la stabilă la negativă, pentru a reflecta îngrijorarea că profilul financiar va fi afectat de secetă, creşterea cheltuielilor şi capacitatea limitată de renegociere a contractelor.
Economica.net - lun, 26 mart. 2012, 16:17
Moody's a înrăutăţit perspectiva ratingului Hidroelectrica de la stabilă la negativă

„Modificarea perspectivei arată preocuparea S&P că structura costurilor şi profilul financiar vor fi influenţate negativ de nivelul hidrologic extraordinar de scăzut, care persistă din 2011, de creşterea costurilor operaţionale şi de capacitatea limitată a companiei de a renegocia contractele bilaterale, ceea ce va exercita presiuni semnificative asupra ratingului”, a declarat într-un comunicat Richard Miratsky, vicepreşedinte şi analist pentru Hidroelectrica la Moody’s.

Perspectiva negativă reflectă totodată opinia S&P că sprijinul din partea Guvernului român ar putea scădea, având în vedere planul de privatizare parţială a Hidroelectrica, a adăugat Miratsky.

Programul de privatizare al Guvernului include pentru acest an vânzarea unei participaţii de 10% la Hidroelectrica.

Hidroelectrica a început la jumătatea acestei luni o nouă serie de discuţii pentru renegocierea contractelor bilaterale de furnizare a energiei electrice, cu intenţia de a finaliza aceste proces până la sfârşitul lui martie.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat săptămâna trecută că Guvernul va rezilia în „condiţii în care statul să nu piardă” contractele bilaterale prin care Hidroelectrica vinde energie, dacă beneficiarii acordurilor comerciale nu vor accepta creşterea preţurilor, scăderea duratei şi a cantităţilor.

Moody’s anticipează că nivelul hidrologic extrem de scăzut din 2011, care s-a menţinut în primul trimestru, ar putea avea un impact semnificativ asupra performanţelor financiare ale companiei, din cauza faptului că Hidroelectrica a fost nevoită anul trecut să cumpere electricitate de pe piaţă, pentru a-şi respecta obligaţiile contractuale.

Din cauza secetei, electricitatea produsă de Hidroelectrica a scăzut anul trecut cu 27%, la 14,4 TWh, iar pentru acest an compania anticipează o producţie de 15 TWh, cu mult sub media anuală.

Agenţia menţionează faptul că Hidroelectrica a declarat situaţie de forţă majoră în septembrie anul trecut, din cauza secetei.

Moody’s se aşteaptă la creşterea semnificativă a costurilor companiei, în special din cauză că Hidroelectrica va trebui să cumpere electricitate la preţul pieţei.

În plus, cu o capacitate instalată de circa 6.400 de MW, energia generată de Hidroelectrica reprezintă un sfert din producţia de electricitate din România. Absenţa producţiei de energie hidro ieftină a urcat preţul electricităţii din România la un nivel record, ceea ce amplifică presiunile asupra costurilor Hidroelectrica, care nu au fost însă reflectate în tarifele companiei, cu impact asupra profitabilităţii, se arată în comunicatul Moody’s.

Majoritatea contractelor Hidroelectrica sunt pe termen lung, ceea ce Moody’s consideră în general un factor stabilizator. Având însă în vedere expunerea la condiţiile hidrologice instabile şi la capacitatea limitată de renegociere a volumului de electricitate livrată şi a preţurilor, contractele pe termen lung pot fi o povară substanţială pentru performanţele financiare.

Mai mult, aceste contracte sunt investigate de Comisia Europeană şi contestate în justiţie de Fondul Proprietatea, principalul acţionar minoritar al Hidroelectrica.

Hidroelectrica şi-a redus planul de cheltuieli de capital pentru acest an, dar continuă să execute un amplu program de investiţii menit să modernizeze şi să extindă capacităţile de producţie de energie hidro, care ar putea depăşi 1 miliard de euro până în 2015.

Poziţia de lichidităţi a Hidroelectrica este susţinută de un profil pe termen lung al datoriilor, dar Moody’s se aşteaptă ca planul de investiţii să crească semnificativ îndatorarea companiei şi să îi slăbească situaţia financiară, ceea ce va necesita un acces nerestricţionat la finanţare externă.

Agenţia avertizează că lichidităţile Hidroelectrica depind de continuarea accesului la finanţare pe termen scurt şi de capacitatea companiei de a reînnoi liniile de credit.

La evaluarea ratingului, Moody’s ţine cont şi de ratingul României, având în vedere că statul deţine controlul Hidroelectrica.

Ratingul poate fi retrogradat dacă profilul financiar al Hidroelectrica se va înrăutăţi ca rezultat al presiunilor mari ale costurilor, generate de incapacitatea de a modifica contractele pe termen lung ca reacţie la condiţiile hidrologice adverse, necesitatea de a cumpăra electricitate de pe piaţă pentru respectarea angajamentelor şi incapacitatea de a reflecta costurile operaţionale mai mari în tarifele finale.

Alţi factori negativi pot fi neajustarea planului de investiţii la fluxul mai mic de capital generat şi planul Guvernului de vânzare a a unei participaţii la Hidroelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte executiv şi de trei vicepreşedinţi, în urma deciziei de luni a......
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...