Directorul general Olaf Koch pregăteşte divizarea Metro în două companii. Una care va cuprinde operaţiunile angro Metro Cash & Carry, precum şi hypermarketurile Real, iar cealaltă se va ocupa de produse electronice de larg consum şi tehnologie. Divizarea va creşte valoarea Metro şi va debloca fonduri pentru achiziţii. Acţionarii Metro vor deţine acţiuni la ambele companii, în funcţie de participaţiile lor actuale.
Ambele companii vor beneficia de un rating recomandat investiţiilor şi vor fi listate la bursă, a anunţat recent Metro. ‘Decizia noastră de a plasa ratingul Metro sub supraveghere reflectă opinia noastră că deşi divizia de produse electronice de larg consum, CE Group, ar urma să beneficieze de un calificativ ‘Baa3’, operaţiunile angro Metro Cash & Carry şi hypermarketurile Real, MWFS Group, vor beneficia de un rating ‘Ba1′ după finalizarea divizării’, a afirmat Sven Reinke, vicepreşedinte Moody’s.
Pe baza documentelor publicate de Metro AG, agenţia de evaluare financiară apreciază că MWFS Group nu va avea un profil de creditare suficient de solid pentru un calificativ ‘Baa3’. Totuşi, Moody’s se aşteaptă ca în următoarele 18-24 de luni profilul de creditare al MWFS să se întărească, în urma majorării marjei de profit şi a reducerii costurilor legate de restructurare.
Divizarea va creşte flexibilitatea operaţională a ambelor companii iar listarea lor separată va amplifica flexibilitatea financiară, estimează Moody’s.
Previziunea Moody’s privind atribuirea unui rating ‘Ba1’ pentru MWFS ţine cont de profilul solid al afacerii, diversificată internaţional, care este lider de piaţă în multe din cele 25 de state unde operează. În plus, portofoliul masiv de active imobiliare oferă flexibilitate financiară şi oportunităţi pentru generarea de numerar.
Totuşi, Moody’s observă constrângerile asupra profitabilităţii MWFS pe piaţa din Germania, ceea ce a sporit dependenţa companiei de generarea fluxului de numerar pe pieţe mult mai volatile, cum ar fi Rusia.
‘Apreciem ca fiind pozitivă divizarea operaţiunilor alimentare de produsele electronice de larg consum, deoarece vor fi create două afaceri distincte şi viabile, care vor permite fiecărei conduceri să se concentreze mai bine pe implementarea propriei strategii. Totuşi, divizarea nu va rezolva inevitabil actualele dificultăţi operaţionale cu care se confruntă ambele entităţi’, a estimat recent agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings.
Operaţiunile angro Metro Cash & Carry şi hypermarketurile Real se vor bucura de un model de afaceri mai rezistent, cu marje de profit mai ridicate decât divizia de produse electronice de larg consum, deşi se menţin riscurile privind performanţele operaţionale viitoare, estimează agenţia. Expunerea la Rusia şi deprecierea rublei ar putea afecta redresarea operaţiunilor alimentare, susţine Fitch.
Metro Group este una dintre cele mai mari şi mai extinse companii de retail din lume, cu 2.000 de locaţii în 29 de ţări şi peste 220.000 de angajaţi. Divizia Metro Cash & Carry s-a lansat oficial în România în luna octombrie 1996, când a deschis primul magazin din Bucureşti. Astăzi, reţeaua numără 32 de magazine în 24 de oraşe.