„Deşi multe companii şi-au majorat rezervele de lichidităţi după criza financiară din 2008-2009 în ideea de a-şi reduce dependenţa de bănci şi a traversa o posibilă închidere a pieţei de capital, actuala stabilitate macroeconomică a redus importanţa deţinerii unor rezerve substanţiale de lichidităţi”, susţine autorul raportului Jean-Michel Carayon. „Cu toate acestea, ne aşteptăm ca firmele să continue să menţină lichidităţi importante sub formă de rezerve precum şi pentru refinanţarea datoriilor care ajung în viitor la scadenţă”, adaugă Jean-Michel Carayon.
Potrivit analiştilor de la Moody”s, aproximativ 22% din lichidităţile totale sau 228 miliarde de dolari se află în depozitele a 10 companii. Topul primelor cinci companii cu cele mai mari rezerve de numerar este compus din Volkswagen, Gazprom, BP, Electricite de France şi Tota, care dispun fiecare de cel puţin 22 de miliarde de dolari în numerar.
De asemenea, sectoarele cu cele mai mari rezerve de lichidităţi erau sectorul energetic (incluzând aici petrolul şi gazele naturale), sectorul auto, telecomunicaţiile şi utilităţile cu 645 miliarde de dolari sau 61% din rezervele totale de lichidităţi. Pe primul loc se situează sectorul energiei cu rezerve de lichidităţi în valoare de 185 miliarde de dolari sau 17% din total.
Datele incluse în raportul Moody”s sunt din luna iunie astfel încât nu este clar modul în care au fost afectate rezervele de lichidităţi ale companiilor de recenta scădere a preţului petrolului şi de deprecierea rublei.