Moody’s: Deficitele structurale în România şi Ungaria ar urma să se adâncească în urma reducerii spaţiului fiscal

Economica.net
17 01. 2018
moodys_slider_34533000

Moody’s estimează că politicile fiscale vor rămâne expansioniste în acest an în majoritatea regiunii. Totuşi, spaţiul fiscal se va reduce pentru multe ţări din CEE în 2018, deoarece creşterea veniturilor încetineşte, în linie cu avansul economic moderat, iar politica monetară se normalizează. În opinia Moody’s, aceste evoluţii vor exercita presiuni asupra ţărilor cu cea mai puţin favorabilă poziţie fiscală, cum ar fi România (rating ‘Baa3’, cu perspectivă stabilă) şi Ungaria (rating ‘Baa3’, cu perspectivă stabilă), unde deficitele structurale ar urma să se adâncească.

Cele opt state incluse în raportul Moody’s sunt: România, Cehia, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Slovenia, Ungaria şi Croaţia.

‘Consumul dinamic al gospodăriilor şi redresarea continuă a investiţiilor vor fi în continuare motoarele de creştere în CEE, ceea ce va ajuta la atenuarea discrepanţei veniturilor din regiune faţă de celelalte state din UE’, a apreciat Daniela Re Fraschini, vicepreşedinte în cadrul Moody’s şi autor al raportului.

În 2017, majoritatea modificărilor de rating şi a perspectivelor atribuite statelor din CEE au fost pozitive, în urma întăririi parametrilor fiscali şi a îmbunătăţirii perspectivelor economice. Ca rezultat, şapte din cele opt state din regiune au o perspectivă stabilă de rating, se arată în analiza Moody’s.

Agenţia se aşteaptă ca în 2018 ritmul de creştere în CEE să continue să depăşească media din UE şi zona euro, dar să se modereze uşor, între 3% şi 4% în majoritatea ţărilor din regiune, în urma unui avans uşor mai redus în zona euro şi a înăspririi graduale a politicii monetare în unele state din CEE.

Potenţialul de creştere al CEE este afectat de impedimente structurale, cum ar fi dificultăţile demografice şi lipsa forţei de muncă. Mai mult, necesitatea de a se adapta la viitoarele schimbări din industria auto, precum şi modificarea nivelului fondurilor europene, reprezintă de asemenea dificultăţi la adresa perspectivei economice pe termen mediu spre lung, avertizează agenţia.

De asemenea, un mediu mai puţin predictibil va constrânge profilul de creditare al unor ratinguri suverane din regiune.