Economiile din G20 (organism care grupează atât cele mai dezvoltate state ale lumii, cât şi cele mai mari economii emergente) ar urma să înregistreze o creştere de aproximativ 3% în 2015 şi 2016, după un avans de 2,8% în 2014, estimează Moody’s.
‘Cei mai mulţi factori care au afectat creşterea economiei mondiale în 2014 se menţin şi în următorii doi ani, inclusiv încetinirea graduală din China’, care a dus la scăderea importurilor chineze şi a redus avansul exporturilor pe plan mondial, a apreciat Marie Diron, vicepreşedintele Moody’s şi autor al raportului.
‘Mai mult, deficienţele structurale din anumite regiuni şi state – inclusiv zona euro, Brazilia şi Africa de Sud – au afectat redresarea semnificativă a PIB-ului global’, a adăugat Diron.
Aceşti factori au avut un impact mai accentuat asupra activităţii economice decât s-a estimat anterior şi au determinat Moody’s să înrăutăţească prognoza de creştere pentru 2015 în multe ţări şi regiuni, inclusiv în zona euro, Brazilia şi Japonia. În schimb, Moody’s se aşteaptă la o creştere economică solidă în SUA, Marea Britanie şi India în următorii doi ani.
PIB-ul SUA va creşte cu 3% şi 2,8% în 2015 şi, respectiv, 2016, pe fondul scăderii şomajului şi a condiţiilor favorabile de finanţare, care vor sprijini consumul. Brazilia, afectată de reducerea exporturilor către China, va înregistra un avans de aproximativ 1% în 2015, nivelul ridicat al datoriei guvernamentale limitând adoptarea de noi măsuri fiscale de stimulare, apreciază Moody’s.
În aprilie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2014 şi 2015, pe fondul tensiunilor geopolitice din Ucraina şi al dificultăţilor cu care se confruntă anumite state emergente.
După un avans de 3% în 2013, Produsul Intern Brut mondial ar urma să urce cu 3,6% în 2014 şi cu 3,9% în 2015, ceea ce reprezintă un recul de 0,1 puncte procentuale în ambele cazuri comparativ cu precedentele estimări publicate în luna ianuarie a acestui an.