Moody’s atribuie Regatului unit un rating suveran ‘Aa1’ cu perspectivă stabilă, cu o treaptă sub ‘AAA’ (cel mai ridicat nivel).
Abia reales la 7 mai, premierul conservator David Cameron şi-a reiterat promisiunea de a organiza până la sfârşitul anului 2017 un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE. Printre obiectivele principalele pe care David Cameron le va urmări în renegocierea relaţiilor cu UE se numără obţinerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natură să afecteze interesele naţionale britanice şi diminuarea fluxului imigranţilor est-europeni în Marea Britanie, în special prin adoptarea unor măsuri care să restricţioneze accesul acestora din urmă la sistemul britanic de asistenţă socială. O astfel de măsură ar fi îngheţarea timp de patru ani a ajutoarelor sociale pentru noii imigranţi.
În opinia Moody’s, Brexit va avea implicaţii negative asupra perspectivelor de creştere ale economiei britanice şi, în absenţa unui acord comercial alternativ cu UE, ratingul suveran al ţării va fi sub presiune.
Agenţia estimează că avansul PIB-ului Marii Britanii va rămâne solid în 2015 şi 2016, dar povara nivelului ridicat al datoriei rămâne un element de slăbiciune, chiar dacă Executivul s-a angajat să reducă deficitul şi să majoreze productivitatea.
Moody’s se aşteaptă ca economia britanică să înregistreze o creştere de 2,7% în 2015 şi de 2,4% în 2016.
În ritm anual, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 2,4% în primul trimestru din 2015, cel mai rapid avans din rândul statelor G7 (principalele şapte state industrializate din lume).
În 2014, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 2,8%, faţă de un avans de 2,6% estimat iniţial de ONS şi faţă de o expansiune de 1,7% în 2013. Este cel mai rapid ritm de creştere din 2006, când PIB-ul a înregistrat un avans de 3%.