Moody’s este a treia mare agenţie de evaluare financiară care a îmbunătăţit ratingul Greciei în ultimele 12 luni. În decembrie 2012, Standard & Poor’s Ratings Services a revizuit în creştere calificativul atribuit Greciei, de la ‘intrare selectivă în incapacitate de plată’ la ‘B minus’, iar în mai 2013 Fitch a atribuit un rating ‘B minus’, de la ‘CCC’.
Ratingul atribuit Greciei încă face parte din categoria junk (nerecomandat pentru investiţii), reflectând nivelul ridicat al datoriei guvernamentale, de aproximativ 175% din PIB.
Moody’s a estimat, totuşi, că Atena va reuşi să-şi îndeplinească obiectivele bugetare în 2014, condiţia impusă de creditorii internaţionali pentru o posibilă nouă reducere a datoriei.
‘Moody’s crede că Guvernul de la Atena rămâne decis să ajungă la un excedent primar de aproximativ 1,5% din PIB în 2014, în special pentru că acest obiectiv este solicitat pentru ca Grecia să poată obţine o reducere a datoriei din partea creditorilor internaţionali’, se arată în declaraţia agenţiei de evaluare financiară.
De asemenea, Moody’s a prognozat că economia elenă se va contracta cu 0,5% în 2014 şi va înregistra o creştere de 1% în 2015, datorită exporturilor şi turismului. Guvernul de la Atena speră că PIB-ul Greciei va reveni pe creştere anul viitor.
Veniturile Greciei din taxe au depăşit estimările în octombrie, ajutând ţara să fie în grafic pentru a-şi îndeplini ţintele fiscale pe acest an, a anunţat, luna trecută, Guvernul de la Atena.
În perioada ianuarie – octombrie 2013, Grecia a înregistrat un excedent bugetar primar, înainte de plata dobânzilor şi excluzând veniturile excepţionale, de 1,1 miliarde de euro (1,48 miliarde de dolari).
Adjunctul ministrului elen de Finanţe, Christos Staikouras, le-a declarat jurnaliştilor că veniturile din taxe au depăşit cu 250 de milioane de euro obiectivul stabilit de Guvern, în pofida recesiunii cu care se confruntă Grecia.
Atena are ca obiectiv obţinerea în acest an a unui excedent bugetar primar, excluzând costurile cu serviciul datoriei, pentru a putea negocia o nouă ştergere a datoriei cu reprezentanţii Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional.
Datoria Greciei ar urma să ajungă anul acesta la 175,5% din PIB şi ar trebui să scadă sub 110% din PIB până în 2022.
În proiectul de buget pe 2014, prezentat luna trecută în Parlamentul Greciei, se arată că ţara ar urma să raporteze la sfârşitul acestui an un excedent primar de 0,2% din PIB la nivel guvernamental.