Moody’s: Îmbunătăţirea stabilităţii sprijină ratingul „Baa3” cu perspectivă stabilă atribuit României

Ratingul 'Baa3' cu perspectivă stabilă atribuit României este sprijinit de nivelul moderat al datoriei guvernamentale precum şi de anticipata îmbunătăţire a productivităţii şi a veniturilor, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody's Investors Service.
Economica.net - joi, 26 iun. 2014, 15:57
Moody's: Îmbunătăţirea stabilităţii sprijină ratingul

Aceste îmbunătăţiri sunt aşteptate să sporească ca rezultat al continuării integrării României în Uniunea Europeană prin comerţ şi investiţii, apreciază Moody’s.

Potrivit sursei citate, vigilenţa politică şi sprijinul financiar al instituţiilor internaţionale sunt surse suplimentare de sprijin al ratingului României. De asemenea, ratingul încorporează dificultăţile legate de creditare, inclusiv o povară relativ ridicată a datoriei externe şi ineficienţa din unele companii de stat care ridică eventuale obligaţii pentru guvern şi care constrâng competitivitatea economică.

În aprilie 2014, Moody’s a îmbunătăţit perspectiva ratingului ‘Baa3’ atribuit României, de la negativă la stabilă, deoarece redresarea în zona euro şi îmbunătăţirea perspectivei macroeconomice a ţării au redus presiunile negative asupra profilului ratingului suveran. În ultimul an, creşterea economică s-a accelerat, deficitul fiscal şi deficitul de cont curent au scăzut, iar inflaţia a încetinit.

Perspectiva stabilă atribuită ratingului ‘Baa3’ al României reflectă aşteptările agenţiei că aceste îmbunătăţiri macroeconomice vor fi probabil susţinute. Combinaţia dintre îmbunătăţirea perspectivei de creştere regională, reducerea dezechilibrelor interne macroeconomice şi eforturile politice de a porni investiţiile interne şi consumul vor îmbunătăţi creşterea medie a României în următorii cinci ani peste nivelurile întâlnite în ultimii cinci ani, apreciază Moody’s.

Totuşi, creşterea PIB-ului va rămâne probabil sub media înregistrată înaintea crizei, de 6-7%, deoarece gradul extern de îndatorare şi creditarea internă este puţin probabil să crească la nivelul din anii de dinaintea crizei din 2008.

Totuşi, dacă câştigurile actualei redresări se coroborează cu deficitul fiscal scăzut şi deficitul de cont curent scăzut şi cu îmbunătăţirea competitivităţii internaţionale, Moody’s crede că avansul economic ar putea fi mai rezistent la şocuri decât a fost înaintea crizei financiare.

Modificarea politicii de consolidare fiscală, declinul competitivităţii sau deteriorarea balanţei de plăţi ar putea pune presiuni negative asupra ratingului României, avertizează agenţia. Ratingul ar putea fi revizuit în creştere în urma îmbunătăţirii perspectivei de creştere pe termen mediu sau a serviciului datoriei externe sau a modificării profilului datoriei guvernamentale astfel încât riscurile de refinanţare să fie reduse, apreciază Moody’s.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...