Moody’s: Perspective negative pentru băncile europene în 2015
Săptămâna trecută, Banca Central Europeană şi-a revizuit estimările de creştere economică şi inflaţie pentru zona euro în perioada 2014-2016. Revizuirile au fost făcute în condiţiile în care costurile cu litigiile continuă să afecteze băncile europene ca urmare a anchetelor demarate de autorităţile din mai multe ţări asupra acuzaţiilor de manipulare a dobânzilor de referinţă şi a pieţelor valutare.
„Condiţiile macroeconomice slabe vor continua să apese asupra sectorului bancar european iar profitabilitatea scăzută a băncilor sugerează că sectorul bancar european rămân vulnerabil din punct de vedere structural, ceea ce înseamnă că am putea vedea bănci care fac noi ajustări la capitolul costuri precum şi posibile schimbări ale modelelor de afaceri”, a declarat directorul Moody’s pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, Carola Schuler. Aceasta a precizat că în termeni de calitatea activelor ar putea apărea o diferenţă între condiţiile stabile din majoritatea statelor din centrul zonei euro şi încetinirea presiunilor la periferie.
În ceea ce priveşte economiile şi sistemele bancare din Europa Centrală şşi de Est, Moody’s apreciază că acestea au intrat pe un trend de revenire, în pofida riscurilor asociate cu legăturile comerciale semnificative ale CEE cu ţările mari din UE care se confruntă cu condiţii macroeconomice dificile. În ceea ce priveşte sistemele bancare din CEE cu o pondere mare a creditelor în valută (Ungaria şi România), Moody’s avertizează că acestea ar putea să fie expuse la volatilitatea cursului de schimb în 2015, exacerbată de reducerea finanţării venită de la băncile mamă după crizele financiare.