Moody’s: Ratingul României, limitat de creşterea redusă a PIB şi vulnerabilitatea la şocuri externe

Economica.net
18 10. 2013
romania_in_europa_23445567_76062700_45966000

Moody’s atribuie României ratingul „Baa3”, cel mai redus nivel din categoria „investment grade” (active recomandate pentru investiţii pe termen lung), cu perspectivă negativă.

„Ratingul Baa3 al obligaţiunilor guvernamentale ale României ţine cont de consolidarea fiscală reuşită în ultimii doi ani, însă este în continuare limitat de creşterea economică slabă din ultima perioadă de perspectiva slabă de creştere”, se arată într-un comunicat transmis de Moody’s.

Moody’s avertizează că, pe termen scurt, relaţiile strânse dintre economia românească şi UE reprezintă un factor de vulnerabilitate.

Deşi integrarea României cu pieţele dezvoltate din Europa de Vest va genera probabil pe termen mediu creşteri ale veniturilor şi productivităţii în ţară, revenirea economiei româneşti va fi „moderată” pe termen scurt de expunerea pe Europa, iar rata de creştere a PIB va rămâne probabil în următorul an mai redusă faţă de dinamica altor economii cu rating similar din afara Europei, se arată în comunicat.

Un alt factor care limitează ratingul de credit al României este expunerea la volatilitatea pieţelor financiare globale, din cauza dependenţei ridicate de finanţare externă atât la nivelul guvernului, cât şi în sectorul privat, consideră Moody’s.

Această vulnerabilitate este ameliorată parţial de acordul de finanţare externă cu Fondul Monear Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, notează agenţia. De asemenea, programul convenit cu instituţiile financiare internaţionale oferă vizibilitate cu privire la direcţia politicilor economice, în pofida situaţie economice şi politice incerte.

Moody’s apreciază că România a reuşit o consolidare fiscală semnificativă în ultimii doi ani, „în pofida volatilităţii politice şi ratei mai slabe de creştere economică”. Agenţia evocă deficitul bugetar de anul trecut, redus la 2,9% di PIB, şi excedentul de cont curent înregistrat în prima jumătate a acestui an pe fondul revenirii exporturilor într-o perioadă de cerere internă slabă, cu inflaţia în proces de încetinire.

„Cu toate acestea, creşterea economică încă slabă ar putea tempera creşterea veniturilor guvernului, generând dificultăţi în ceea ce priveşte ţintele fiscale pentru 2013 şi 2014”, anticipează agenţia de rating.

Moody’s ar lua în calcul îmbunătăţirea perspectivei ratingului României la stabilă dacă procesul de consolidare fiscală va continua, creşterea economică va accelera în mod sustenabil, şi „trendurile actuale în ceea ce priveşte calitatea activelor băncilor şi evoluţia creditării s-ar inversa”, se spune în comunicat.

Pe de altă parte, ratingul ar putea fi afectat în sens negativ dacă performanţele în ceea ce priveşte consolidarea fiscală şi contul curent ar fi inversate, sau dacă România ar traversa o perioadă prelungită de încetinire a creşterii economice din cauza scăderii competitivităţii.

Raportul Moody’s reprezintă o analiză destinată investitorilor şi nu constituie o acţiune asupra ratingului României.

Agenţia de rating Fitch atribuie României calificativul „BBB-„, în grupul investment grade, cu perspectivă stabilă. Standard & Poor’s (S&P) califică România la „BB+”, în categoria activelor nerecomandate pentru investiţii pe termen lung.