Potrivit Moody’s, relansarea activităţii economice şi relaxarea măsurilor de consolidare fiscală le oferă statelor din CEE o flexibilitate mai mare, în pofida apariţiei unui nou tip de normalitate caracterizat printr-o datorie guvernamentală şi o povară a dobânzilor crescută.
‘În pofida creşterii nivelului datoriei, stabilizarea trendurilor de creditare a condus la modificarea perspectivelor pentru ratingurile Slovaciei şi Sloveniei până la stabilă de la negativă, ceea ce înseamnă că patru din cele cinci state din CEE au perspective stabile de rating’, a declarat vice-preşedintele Moody’s, Jaime Reusche. Acesta a adăugat însă că spectrul derapajelor fiscale rămâne un risc la adresa stabilităţii finanţelor publice pentru unele state şi de acea Moody’s crede că o îmbunătăţire de rating la acest moment este puţin probabilă.
În opinia agenţiei de evaluare, un element comun pentru toate cele cinci economii din CEEE este că au intrat într-o fază de relansare economică. Indicatorii economici arată o întărire a cererii interne în Ungaria şi Polonia precum şi o dinamică pozitivă a exporturilor în Cehia, Slovacia şi Slovenia.
Moody’s estimează că stabilizarea trendurilor de creditare în Europa Centrală şi de Est va continua să fie caracterizată de elemente care variază de la o ţară la alta, în funcţie de modul în care fiecare ţară a ieşit din criza financiară globală şi de fundamentele lor.