Moody’s retrogradeaza ratingurile unor banci austriece, din cauza temerilor legate de falimentul Hypo Alpe
‘Principalul motiv pentru aceste actiuni este precedentul stabilit în cazul Hypo Alpe Adria Bank International AG, în care Moody’s observa sporirea incertitudinilor legate de intentiile actualului proprietar al bancii, Guvernul Austriei, privind viitorul grupului bancar’, se arata în comunicatul agentiei de evaluare financiara.
Dezbaterea politica privind închiderea Hypo nu exclude în mod expres posibilitatea ca detinatorii de bonduri sa nu fie pe deplin protejati, în ciuda garantiilor statutare, considera Moody’s.
De aceea, agentia a revizuit în scadere ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Hypo Tirol Bank AG, Vorarlberger Landes – und Hypothekenbank AG si UniCredit Bank Austria AG, care beneficiaza de garantii de la statul austriac.
‘Nu ne asteptam la un impact major în urma deciziei Moody’s’, a declarat un purtator de cuvânt al Bank Austria.
De asemenea, Moody’s a plasat sub revizuire, pentru o posibila retrogradare, ratingurile pentru depozitele pe termen scurt ale Hypo Tirol Bank AG.
Recent, Moody’s, care atribuie Austriei un rating pe termen lung ‘Aaa’, a anuntat ca perspectiva negativa asociata calificativului suveran reflecta ‘riscurile la adresa finantelor publice care ar putea aparea în urma eventualelor datorii în sistemul bancar austriac’.
Agentia a avertizat ca ar putea retrograda ratingul Austriei, daca Guvernul va trebui sa sprijine suplimentar sistemul bancar intern, cu o capitalizare si calitate a activelor slabe.
Saptamâna trecuta, agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a apreciat ca planul Austriei de a înfiinta o ‘banca de rebuturi’, care sa gestioneze activele toxice ale bancii nationalizate Hypo Alpe Adria, nu va avea un impact imediat asupra ratingului suveran al tarii.
În prezent, Standard & Poor’s atribuie Austriei un rating pe termen lung ‘AA plus’, cu perspectiva stabila.
‘Ratingurile încorporeaza deja asteptatul impact asupra finantelor publice ale Austriei al înfiintarii bancii de rebuturi’, se arata în raportul S&P, la o zi dupa ce Austria a anuntat ca ar putea înfiinta un vehicul de stat care sa gestioneze activele toxice de 19 miliarde de euro ale bancii nationalizate Hypo Alpe Adria.
Fitch, care atribuie Austriei un rating pe termen lung ‘AAA’, cu perspectiva stabila, a anuntat în octombrie ca riscul unor costuri suplimentare pentru finantele publice, în urma sprijinirii bancilor interne, este scazut.
Austria a alocat un miliard de euro în proiectul de buget pentru acest an drept posibile ajutoare pentru banca de stat Hypo Alpe Adria, a anuntat, luna trecuta, ministrul de Finante, Michael Spindelegger.
Michael Spindelegger a adaugat ca ramâne de vazut care va fi contributia bancilor comerciale, carora li s-a cerut sa sprijine o ‘banca de rebuturi’ destinata sa absoarba activele toxice provenite de la Hypo Alpe Adria. Aceasta institutie financiara a trebuit sa fie nationalizata în 2009, în urma crizei financiare si a expunerii ridicate la regiunea Balcanilor, iar în prezent detine credite si investitii neperformante de aproximativ 13 miliarde de euro.
Austria nu a prezentat înca bugetul pe 2014, care a trebuit amânat din cauza alegerile legislative din septembrie si a negocierilor îndelungate ce au condus la formarea unui nou guvern abia în luna decembrie.
Zilele trecute, Guvernul de la Viena a anuntat ca vrea ca bancile comerciale sa suporte o parte din creditele neperformante ale Hypo, alternativa fiind înfiintarea unui vehicul de stat care sa gestioneze activele toxice, o masura ce ar conduce, însa, la cresterea datoriei statului pâna la aproximativ 80% din PIB si ar alerta agentiile de rating.
Potrivit unui plan de restructurare convenit anul trecut cu Comisia Europeana, Austria poate sprijini Hypo Alpe Adria cu 5,4 miliarde de euro, în perioada 2013 – 2017, inclusiv cu o suma cuprinsa între 400 si 900 de milioane de euro în 2014. Pâna acum, din suma totala, nu au fost utilizate înca aproximativ 3,65 miliarde de euro.
Michael Spindelegger a apreciat ca, daca bancile comerciale, precum Erste Group, Raiffeisen Bank International sau Bank Austria, ar lua parte la înfiintarea unei ‘banci de rebuturi’, contributiile lor ar putea merge spre sprijinirea bancilor cu probleme, o abordare pe care Europa a acceptat-o în trecut.
În schimb, pâna acum, bancile comerciale austriece au declarat ca nu sunt interesate sa participe la înfiintarea unei ”banci de rebuturi’ decât daca vor primi ceva în schimb, în principal o reducere a taxei speciale pe banci impusa de autoritatile austriece pentru a-si recupera fondurile cheltuite pentru sprijinirea bancilor în timpul crizei financiare.