Moody’s: România va înregistra o creştere economică mai mică decât alte state din categoria Baa3
Pe termen mediu, însă, integrarea României cu economiile mai dezvoltate din Europa ar putea genera creşteri ale veniturilor şi productivităţii, arată sursa citată.
Potrivit celei mai recente ediţii a raportului World Economic Outlook, Fondul Monetar Internaţional estimează că în acest an România va înregistra o creştere economică de 2%, urmată de un avans de 2,2% în 2014.
În ceea ce prieşte ratingul ‘Baa3’ cu perspectivă negativă atribuit României, Moody’s consideră că acesta ia în calcul consolidarea fiscală realizată în ultimii doi ani dar este constrâns în continuare de perspectivele slabe de creştere economică.
Un alt factor care limitează calificativul României este expunerea la volatilitatea pieţelor financiare globale, din cauza dependenţei de finanţarea externă atât pentru acoperirea necesităţilor de finanţare ale Guvernului cât şi în sectorul privat, consideră Moody’s. Această vulnerabilitate este redusă de capacitatea României de a beneficia de sprijinul financiar al UE, Băncii Mondiale şi FMI.
Agenţia de evaluare subliniază că ar putea revizui perspectiva de rating asociată ratingului României (la stabilă de la negativă) dacă procesul de consolidare fiscală va continua, ritmul de creştere economică va accelera şi dacă tendinţa actuală înregistrată de calitatea activelor băncilor şi creditarea bancară s-ar inversa. Pe de altă parte, ratingul României ar putea fi supus unor presiuni în jos dacă consolidarea fiscală şi ajustarea contului curent ar fi inversate sau dacă economia românească ar traversa o încetinire prelungită din cauza scăderii competitivităţii internaţionale.
Moody’ şi Fitch sunt cele două mari agenţii de evaluare financiară care plasează România în rândul statelor cu risc scăzut pentru investiţii.